Reformra készül az AMD a beágyazott rendszerek piacán

Hirdetés

Az AMD az év elején mutatta be a Kaveri APU-t, mely első körben az asztali termékek piacára érkezett meg. A rendszer azonban olyan képességekkel rendelkezik, melyek érdekes alternatívává teszik a beágyazott rendszerek piacán, ahova az AMD nem csak szimplán bedobta a kívánt hardvert, hanem a reformra is felkészült. A hardverre talán nem érdemes túl sok betűt pazarolni, hiszen a Bald Eagle kódnevű új R szériás APU-k lényegében a szegmens igényeihez paraméterezett Kaveri termékek. A lapka technikai felépítéséről az alábbi cikkben részletesen beszámoltunk, és ugyanezek elmondhatók a Bald Eagle-re is. Ezen belül az érkező termékek paramétereit az alábbi táblázat részletezi.

AMD Bald Eagle – R szériás beágyazott generáció
Típus Órajel / Turbó órajel L2 cache DDR3 maximális órajele
Radeon magok száma IGP alap és turbó órajel Konfigurálható fogyasztás (cTDP)
RX-427BB (4 mag) 2,7/3,6 GHz 2 x 2 MB 2133 MHz
512 600/686 MHz 30-35 W
RX-425BB (4 mag) 2,5/3,4 GHz 2 x 2 MB 1866 MHz 384 576/654 MHz 30-35 W
RX-225FB (2 mag) 2,2/3 GHz 1 MB 1600 MHz 192 464/533 MHz 15-17 W
RX-427NB (4 mag) 2,7/3,6 GHz 2 x 2 MB 2133 MHz - - 30-35 W
RX-219NB (2 mag) 2,2/3 GHz 1 MB 1600 MHz - - 15-17 W

Sokkal érdekesebb, hogy az AMD olyan szoftveres lehetőségeket kínál a piac számára, mint például a HSA platform. Ez többek között nagyon hasznos lehet az orvosi képfeldolgozás során, hiszen drámaian felgyorsíthatja a képalkotás előtti szimulációs feladatokat, illetve a voxeles adatstruktúra kezelését. A partnerek persze valószínűleg jobb képminőség elérésére koncentrálnak majd, de lényeges szempont a kórházak számára is, hogy az aktuálisan használt többfoglalatos gépek helyére egy jóval kevesebbet fogyasztó, jóval olcsóbb, de ugyanakkor nem lassabb alternatíva is helyezhető.


[+]

A digitális kommunikációs hálózatok esetében is érdekes lehet a HSA, hiszen a csomagok feldolgozása rendkívül jól párhuzamosítható munka, és erről már korábban is kiderült, hogy nagyon jól fut a grafikus vezérlőkön. A különálló memória azonban az effektív munkát akadályozta, így a GPGPU-s feldolgozás parkolópályára került. A Bald Eagle azonban támogatja a megosztott virtuális memóriát és a platformszintű atomi feldolgozást is, így minden korábbi limitációt kiüt, így az IGP bátran bevethető a feladat gyorsítására. Mindez szintén sokkal költséghatékonyabb a hagyományos feldolgozási formákhoz képest. Persze a HSA-t bármire lehet használni, de az AMD szerint ezek lesznek azok a területek, amelyek esetében az elérhető előny annyira nagy, hogy a piac nem megy el mellette szó nélkül.


[+]

A Bald Eagle másik lényeges pontja a Mantle API támogatása. Erről egyelőre csak a játékok szempontjából mesélt az AMD, de a beágyazott rendszerek esetében is hasznos, és a vállalat szerint már számos érintett igényelt hozzáférést a fejlesztőkörnyezethez. A Mantle előnye ebben a szegmensben a szoftverfejlesztés költségeinek lefaragása. Az új API jóval letisztultabb, mint a beágyazott rendszereknél manapság jellemzően használt OpenGL, így jóval hamarabb el lehet érni azt a sebességet és stabilitást, amire az adott szoftver fejlesztője vágyik. A bevethetőség lényegében mindenre kiterjed, ami háromdimenziós grafika, de az előnyöket megvizsgálva főleg az orvosi képfeldolgozásnál, illetve a játéktermi applikációknál lesz jellemzően bevetve, mivel itt számít igazán, hogy mennyi pénz befektetésével lehet megfelelő sebességet és stabilitást hozni.

Az R szériás termékekben természetesen az Eyefinity is jelen van, mely négy darab független kijelzőt képes meghajtani, mindezt a Discrete Digital Multi-Point (DDM) Audio szolgáltatás mellett, amivel a rendszer a csatlakoztatott kijelzőkhöz külön nyolccsatornás hangfolyamot képes rendelni. Ha ez még nem lenne elég, akkor az új platform támogatja a Dual Graphics szolgáltatást is, mely Mantle API-val rendkívül szabadon programozható. Az AMD Radeon E8860 felhasználásával az R szériás termékek összesen 9 darab független kijelzőt is kezelnek, ráadásul ezt is úgy, hogy mindegyik megjelenítő külön nyolccsatornás hangfolyamot kapjon.


[+]

A fentiek mellett az AMD azt is bejelentette, hogy az eddigi hét év helyett tíz évre növelik a R szériás APU-k és a beágyazott rendszerekbe szánt Radeonok terméktámogatását. Ez lényegében egy kérés volt a piac felől, hiszen bizonyos területeken nem ritka, hogy tíz évig is számítanak az adott hardver helytállására, így nem árt, ha a megjelenés után tíz évvel is lehet kérni hozzá szoftverfrissítést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés