AMD: még két processzor érkezik a Phenom II-es csúcsmodell mellé

Nemrég számoltunk be az AMD új Phenom II X4 955 Black Edition elnevezésű csúcsmodelljéről, mely hivatalosan április 23-án startolt. A legjobb AMD-s processzor mellett azonban megjelent a Phenom II X4 945 is, mely 3 GHz-es órajellel rendelkezik, és Socket AM3 foglalatba illeszthető. A Deneb kódnevű négymagos lapkában négy darab 512 kB-os L2 gyorsítótár kap majd helyet, az L3 gyorsítótár pedig 6 MB kapacitású lesz.

A friss Phenom II termék mellett érkezik egy Athlon X2 7850 jelölésű modell is, mely a Kuma magra épül. A két processzormaggal meghajtott, 2,8 GHz-es órajelen üzemelő rendszerben 2 MB osztott harmadszintű gyorsítótár kapott helyet, míg a másodszintű gyorsítótár mérete magonként 512 kB. A két 64 bites csatornával rendelkező integrált memóriavezérlő maximum 1066 MHz-es effektív órajelen működő DDR2 memóriákat kezel. A maximális TDP fogyasztást 95 W-ban adja meg az AMD. Az új Athlon X2 Socket AM2+ tokozással rendelkezik, de kompatibilis egyes Socket AM2 foglalattal felszerelt alaplapokkal is. Erről az alaplapgyártók hivatalos oldalán lehet bővebb felvilágosítást találni.

Az AMD Phenom II X4 945 már kapható az üzletekben átlagosan 200-210 dolláros fogyasztói áron. Az Athlon X2 7850 várhatóan ezen a héten érkezik, az ára pedig 70 dollár körül lesz.

Szerencsejáték AMD módra

Meg kell hagyni, érdekes marketinget használ az AMD az új termékek népszerűsítésére, ám a megoldás kétségtelenül hatásosnak bizonyul. A hárommagos négymagost követően most már egy kétmagosból is sikerült négymagost hegeszteni, melyről a Gigglehd.com röviden be is számolt. Az alany egy Athlon X2 7750 volt, amiről már korábban is tudni lehetett, hogy egy négymagos lapkára épül két mag letiltásával. Az ASRock A790GX alaplappal kivitelezett akciót Kínában hajtották végre, és a híre várhatóan a világ minden pontjára elér. Természetesen már nem hiszünk az AMD bakira hivatkozó szövegelésének, és egyértelműen szándékosságot sejtünk a dolgok mögött, ugyanis ennyi véletlent már túlzottnak tartunk. Az elgondolás egyfajta vevőcsalogató politika lehet, ami a Phenom II X3-nál, és a Radeon HD 4830-nál be is vált. Mi mindenesetre csak akkor ajánlunk ilyesfajta „szerencsejátékot”, ha a vásárlást csak a kínált processzor paramétereire alapozzuk, ugyanis a módosítás nem biztos, hogy sikeresen végrehajtható.


A kétmagos négymagos - Fotó: Gigglehd.com [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés