2019. augusztus 20., kedd

Útvonal

Hírek » Processzor rovat

AMD: Black Edition TWKR – extrém igényekhez

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Válogatott Phenom II processzorokat készül forgalomba hozni az AMD.

Az AMD már régóta forgalmaz tuningosok számára készült processzorokat, amelyeket Black Edition jelzéssel láttak el. A fekete dobozban érkező termékek abban különböznek hagyományos társaiktól, hogy szorzózárukat feloldották, így az nem csak lefelé, de felfelé is állítható. Ennek köszönhetően a magasabb órajelek elérése jóval egyszerűbbé válik, és nem kell attól tartani, hogy a referencia órajel emelésével a többi részegység működési frekvenciája is megváltozzon, tovább bonyolítva a tuningolás folyamatát.

Az egyedi PC-ket gyártó Maingear-hez egy újabb gyöngyszem került, amiről Wallace Santos, a cég ügyvezető igazgatója blogjában képek formájában is beszámolt. Az új jövevény az AMD Phenom II Black Edition TWKR elnevezést kapta, és a hagyományos papír helyett egy komolyabb fémcsatos dobozban érkezik. Belsejében egy négymagos, Deneb lapkára épült processzor található, amelyet az AMD még saját gyáraiban válogatott ki. A szelektálás során azokat a chipeket emelik ki a többi közül, amelyek magasabb elektronmigrációs értékkel rendelkeznek.

AMD Phenom II Black Edition TWKR
AMD Phenom II Black Edition TWKR - Fotó: MAINGEAR [+]

A Black Edition TWKR (TWeaKeR?) processzorok eme képessége meglehetősen furán hangzik, hiszen az Intel 45 nm-en gyártott processzorai, magas feszültség mellett komoly fizikai károsodásokat szenvedhetnek a szivárgó áram miatt. A Phenom II az eltérő gyártástechnológia következtében, sokkal toleránsabban viselkedik, ám ezek a chipek sem szeretik, ha túl magas feszültségen üzemeltetik őket, és instabillá válhatnak. Az elektronmigráció jelensége viszont lehetővé teszi, hogy az áramkörökből elszökő elektronok miatt, azokat kisebb terhelés érje, így magasabb feszültségen is stabilak maradhatnak.


Fotó: MAINGEAR [+]

Ennek van még egy következménye, ami a jóval magasabb hőtermelésben mutatkozik meg, ezért ezekből a processzorokból csak az extrém tuningosok fogják tudni kihozni a maximumot. Kihajtásukhoz legalább egy kompresszoros hűtőegységre, vagy még inkább folyékony nitrogénre lesz szükség, de az AMD állítása szerint ezek segítségével átléphető lesz a 7 GHz-es határ is. Ezt még a jelenlegi csúcskategóriás Phenom II 955 BE processzorokkal sem sikerült eddig elérni. Emiatt és egyedi jellemzőiknek köszönhetően az AMD Phenom II Black Edition TWKR chipek árban is magasabb kategóriába fognak kerülni.

Hirdetés

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.