Letilthatóvá teszi a PSP-t a legújabb AMD AGESA

A gyártók mostantól felkínálhatnak egy BIOS beállítást, amivel a felhasználó döntheti el, hogy akarja-e a funkciót vagy sem.

Idén nagyon komoly aggályok merültek fel az Intel és az AMD processzorainak sebezhetőségével kapcsolatban, mára pedig az Intel háza táján kifejezetten égetővé vált a probléma, ami leginkább annak köszönhetően, hogy a nagyobbik processzorgyártó termékei elterjedtebbek, így a támadások szempontjából ma kizárólag a Management Engine kap figyelmet. A fentebb linkelt hírben azonban látható, hogy az AMD PSP-je (Platform Security Processor) is hasonló elveket követ, vagyis ebben is lehetnek olyan biztonsági rések, amelyeket elméletben ki lehetne használni, csupán nem éri meg ezeket felkutatni, mert jóval kevesebb gép támadható általuk.

Az AMD azonban nem bízza a véletlenre, így kiadtak az alaplapgyártóknak egy olyan AGESA verziót, ami letilthatóvá teszi a PSP-t. Egészen konkrétan az alaplapgyártó az új AGESA kódra építve készíthet egy olyan BIOS-t, amivel a felhasználó dönthet a PSP elérhetőségéről. Ergo az egész rendszer alapértelmezetten lehet bekapcsolva is, amit igény esetén egy szimpla BIOS beállítással ki lehet lőni.


[+]

A cél igazából egyértelmű: az AMD nem akarja megvárni, amíg úgy elkezd égni a háza, ahogy most az Intelé, így inkább megelőzik magát a problémát. Elvégre senki sem tudja, hogy mikor kerül sorra a kutatásokban az AMD rendszere, és azt sem, hogy milyen réseket találnak benne a hackerek. Ezeket a réseket ugyan lehet foltozgatni, de pont ugyanaz a gond, ami a Management Engine-nél, vagyis a hacker mindig előnyben van. Ezzel a módszerrel azonban a felhasználó nagyon egyszerűen reagálhat a körülményekre, hiszen a PSP egyszerűen letiltható a BIOS-ban.

A PSP letiltásának lehetőségéhez az alaplapgyártóknak új BIOS-t kell kiadni, elvégre szükség van az új AGESA kódra. Ezzel valószínűleg nem lesz gond, a következő év első felében ugyanis érkeznek az új Socket AM4-es processzorok, amelyek úgyis igénylik a BIOS frissítését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés