Komoly SoC került az Amazon új HDX tabletjeibe

Hirdetés

Az Amazon frissítette tabletkínálatát, így megjelent a Kindle Fire HDX sorozat. A 7 és 8,9 colos modellek némileg felújított dizájnt kaptak, de a kedvelt stílusjegyek azért megmaradtak. A vállalat főleg a tömeg csökkentésére koncentrált, így a nagyobbik HDX tablet 34%-kal nyom kevesebbet a mérlegen közvetlen elődjéhez viszonyítva, vagyis 374 grammos megoldásról van szó, míg a kisebbik gép 303 grammos. Természetesen az opcionális 4G-s modem 8-10 gramm extra tömeget jelent.

Amazon Kindle Fire HDX
Amazon Kindle Fire HDX

A 7 és 8,9 colos HDX rendre 1920x1200 és 2560x1600 pixeles felbontású, 100%-os sRGB lefedettséggel rendelkező LCD kijelzőt kap. A pixelsűrűség rendre 323 és 339 ppi, emellett természetesen érintésre érzékeny a képernyő. A tabletek belsejében egy Qualcomm Snapdragon 800-as SoC dolgozik, aminek négy darab Krait 400-as processzormagja 2,2 GHz-es órajelen üzemel, az IGP szerepét pedig egy Adreno 330-as fejlesztés látja el. A beépített grafikus vezérlő támogatja az OpenGL ES 3.0-t és az OpenCL 1.2 Embedded Profile-t. Utóbbi lényeges lehet, mivel az Amazon módosított Androidot használ, így a saját érdekeinek megfelelően fejlesztheti, vagyis maximálisan ki lehet használni a hardver adottságait. A rendszermemória kapacitása 2 GB lesz, emellett 16, 32 és 64 GB-os flashmemória gondoskodhat az adatok tárolásáról. A nagyobb tárkapacitást már az elején érdemes megfontolni, mivel utólagos bővítésre nincs lehetőség.

Amazon Kindle Fire HDX 8.9
Amazon Kindle Fire HDX 8.9

Mindkét tablet Dolby Audio sztereó hangrendszerrel rendelkezik, emellett előlapi webkamerát és kétsávos, kétantennás Wi-Fi modult is kaptak. Az akkumulátorok kapacitása ismeretlen, de a 7 colos modell 17 óráig bírja e-könyvolvasás mellett, míg a 8,9 colos HDX 18 óráig is használható. Átlagos terheléssel az előbbi értékek rendre 11 és 12 órára módosulnak. A nagyobbik termék extrája egy 8 megapixeles webkamera a hátlapon.

Az operációs rendszer alapjaiban az Android 4.2-re épül, de mivel az Amazon számos módosítást elvégzett rajta, így Android Majito Fire OS 3.0 lesz a hivatalos neve. Ahogy fentebb említettük a Kindle Fire HDX 7 és 8,9 colos verziója is választható 4G-s modemmel, de ehhez extra felárat kell fizetni. A szolgáltatásokat érintő lényegesebb újításokról testvérlapunk, az IT Café írt bővebben.

A termékek alapkiszereltségben, vagyis a leggyengébb konfigurációban 229, valamint 379 dolláros áron kezdenek, függően a kijelző méretétől (a kisebb az olcsóbb). A megjelenés október 18-án esedékes, de a 4G-s verziókat csak november közepétől szállítja a cég.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés