Részletesebben is látható, hogy mit tud az Amazon Graviton3

A vállalat chiplet dizájnt vetett be, illetve az egy rackre levetített tokozások száma is nőtt.

Nagyjából egy hete írtunk arról, hogy az Amazon prezentálta új szerverprocesszorát, de akkor még olyan sok részletet nem árultak el róla. Mostanra viszont befutottak a bővebb adatok is, így jobban elemezhető, hogy mit is rejt a Graviton3.

A fejlesztés meglehetősen érdekes, mivel az alapját egy 64 magból álló, a TSMC 5 nm-es node-ján gyártott, 2,6 GHz-en üzemelő processzor adja, amihez további hat lapka kapcsolódik. Ilyen formában az Amazon chiplet dizájnt tervezett, de nem olyan módon, ahogy azt jellemzően szokás, ugyanis a memória- és a PCI Express vezérlőket helyezte a fő lapkán kívülre. Ez egyébként annyira nem rossz ötlet, mint ahogy az első olvasatra tűnik, ugyanis a hat chipletből négy darab DDR5-ös memóriavezérlő és busz, míg kettő PCI Express 5.0-s vezérlő. Ennek a haszna az, hogy a fő lapka áttervezése nélkül is támogatható más memória-, illetve PCI Express szabvány, ami egyszerűbb továbbfejleszthetőséget kínál. Emellett ezek az I/O kivezetések nem igazán skálázhatók a modern gyártástechnológiákkal, tehát lehet őket régebbi, olcsóbb node-ra is tervezni, ami szimplán költségcsökkentésként fogható fel.

A teljes dizájnt tekintve a négy darab, memóriavezérlést biztosító chiplet összességében 512 bites memóriabuszt kínál, miközben támogatja a 4,8 GHz-es effektív órajelen üzemelő DDR5-ös modulokat.

Maga a fő lapka 55 milliárd tranzisztorból áll, és a benne lévő magok száma ugyan nem változott, de ezek képességei jelentősen eltérőek az előző generációhoz viszonyítva. Többek között fixen nyolc utasítás széles a betöltés és 5-8 utasítás széles a dekódolás, ehhez igazodva pedig a végrehajtók tekintetében jelentősen ki lett gyúrva a rendszer. A korábbi mag két load/store egységét további egy dedikált load és két dedikált store egészíti ki. Megmaradt a két ALU, de az ALU/MULT és branch egységek száma egyről kettőre nőtt. Végül a SIMD motorok tekintetében kettő helyett néggyel lehet számolni, amelyek 256 bites, SVE utasításkészletet támogató megoldások, ráadásul natívan kezelik a bfloat16 adattípust is. További extra az ARMv8.3-A-ban bemutatott pointer authentication és az RNG utasítások elérhetősége.

A fenti fejlesztések ellenére a Graviton3 nem igényel fizikailag nagy helyet, így az Amazon háromutas dizájnt tervez rá, ami ugye a rackenként elérhető tokozások számát 50%-kal növeli az előző generációhoz viszonyítva. A tokozástriót egyébként Nitro kártya menedzseli.

Az Amazon Web Services szerint a C7g jelzésű EC2 instance 20-80%-kal gyorsabb a C6g opciónál, ami az előző generációs Gravitont kínálja. A tényleges sebességelőny persze nagyon függ a futtatott feladattól, és annak érdekében, hogy ezt a potenciális ügyfelek a saját munkafolyamatukra vonatkozóan tesztelhessék, már fel lehet iratkozni az új rendszer kipróbálására.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés