Adattárolók burkolattal és csupaszon

Dunát lehetne rekeszteni a különböző külső merevlemezekkel, az ilyen SSD-k azonban ritkábbak. Pedig az ötlet adja magát, ezek a meghajtók strapabíróbbak és általában gyorsabbak is, ideálisak lehetnek arra, hogy akár ingzsebben hordozva vigyük mindenhova magunkkal a nélkülözhetetlen információkat. A Buffalo felfedezte ezt a piaci szegmenst is, és bejelentették a MicroStation külső SSD-ket.

Buffalo MicroStation
Buffalo MicroStation

Az egyszerű kinézetű, de elegáns dobozkák csillogó fekete burkolatot kaptak, és kellőképpen kicsik is ahhoz, hogy bárhol elférjenek. A széria tagjai csupán 98 x 57 x 13 mm-esek, a tömegük pedig mindössze 62 gramm. A számítógéphez USB 2.0 port segítségével csatlakoztathatók, és több szoftver is jár hozzájuk, ezek az adatok szinkronizálásában, illetve az adatvédelemben nyújtanak segítséget. A Buffalo MicroStation termékcsalád első modelljei még február végén a boltokba kerülhetnek, egyelőre kétféle, 32, illetve 64 GB-os tárkapacitással. A kisebbikért várhatóan 115 dollárt kell majd kifizetni.

Spire EZVault RFID
Spire EZVault RFID

Hasonló eszközt kínál a Spire is, azzal a különbséggel, hogy az EZVault RFID belseje üres, azaz a vásárló maga döntheti el, hogy hagyományos merevlemezt vagy SSD-t szerel bele. Ez némi mukával jár, viszont megtakarítással is: a márciusban megjelenő külső házak már 23 dollárért megvásárolhatók lesznek. A megfelelő meghajtó elhelyezése nem lesz túl bonyolult, mert a házat úgy alakították ki, hogy a winchester (vagy SSD) csavarhúzó vagy bármilyen egyéb eszköz használata nélkül beszerelhető legyen.

Spire EZVault RFID
Spire EZVault RFID

Ahogy a nevéből is kiderül, a készülék egy RFID (Radio Frequency Identification) chipet használ a merevlemez lezárásához, illetve hozzáférhetővé tételéhez. Ez annyit tesz, hogy az adatokhoz csak úgy lehet hozzájutni, ha az RFID kulcsot közelítjük a házba szerelt szenzorhoz, és így feloldjuk a zárat, ellenkező esetben a számítógép nem ismeri fel meghajtóként. Az EZVault RFID 145 x 81 x 19 mm-es, és USB 2.0 csatlakozóval látták el.

Toshhiba MBF2600RC
Toshhiba MBF2600RC

A Toshiba 2,5 colos winchestereket mutatott be, de nem akármilyeneket. A most megjelenő, MBF2600RC termékcsaládba tartozó merevlemezek ugyanis nagyon gyorsak, 10 000 rpm-en működnek. A 6 Gbps-os SAS interfésszel felszerelt meghajtókkal akár 216 MB/s-os adatátviteli sebesség is elérhető, így nem csoda, hogy elsősorban nagyvállalatoknak ajánlják őket. A 300, 450 és 600 GB tárkapacitású meghajtók pontos megjelenési idejéről és áráról egyelőre még nem esett szó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés