Strapabíró háttértárak eSATA-val és bélyegméretű SSD-k

Hirdetés

Extrém adattárolóval jelentkezett a Lacie. Az egyszerűen csak Rugged eSATA-nak nevezett külső merevlemez nemcsak kinézetével, hanem tudásával is kiemelkedik konkurensei közül. A Rugged széria többi tagjához hasonlóan narancs-ezüst színkombinációjú meghajtó strapabíró gumiburkolatot kapott, így kiválóan védett a porral, fröccsenéssel és kisebb esésekkel szemben is. A benne található 2,5 colos merevlemez a méretéhez mérten gyors, 7200 rpm-en üzemel.

Lacie Rugged eSATA
Lacie Rugged eSATA

Ez persze még nem lenne elég az üdvösséghez, ezért a Lacie még egy extrával kedveskedett a vásárlóknak: a szokásos USB 2.0 port kiegészül egy eSATA-val is, így elérhető a 90 MB/s-os adatátviteli sebesség is. Az adattár emellett viszonylag kicsi és könnyű, 145 x 90 x 25 mm-es méretéhez 239 grammos tömeg tartozik. Az 500 GB-os Lacie Rugged eSATA már megrendelhető a cég honlapján, három éves garanciával 160 dollárt kell kifizetni érte.

Közben a fejlesztéseket végző mérnökök sem pihennek. A Toshiba és a japán Keio Egyetem kutatói Tadahiro Kuroda professzor vezetésével olyan technológiát fejlesztettek ki, aminek a segítségével a jelenlegi SSD-k mérete akár az egytizedére zsugorodhat. A meghajtók prototípusa 128 NAND flashchipet és egy új vezérlőt tartalmaz, így az 1 TB kapacitású egység nemcsak kicsi, hanem energitakarékos is, a fogyasztása nagyjából 70%-kal lehet alacsonyabb a jelenlegi modellekénél. Ha hihetünk az eredményeknek, akkor az új fejlesztés 2 gigabit/s-os vezeték nélküli adatátviteli sebességre lesz képes, és az első, kereskedelmi forgalomba kerülő modellek 2012-ben érkezhetnek meg a boltokba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés