Acer univerzális USB-s dokkolók elsősorban Ultrabookokhoz, notebookokhoz

Az Acer hazánkban is elérhetővé tette az úgynevezett Universal USB Docking Station termékcsaládot, ami USB 2.0-s és 3.0-s verzióban is elérhető. A termékek célja, hogy azokhoz a notebookokhoz is kínáljanak plusz portokat, amelyek gyárilag nem dokkolhatók, vagy esetleg csatlakozóhiányban szenvednek. Jó például szolgálhatnak erre az Aspire Utrabookok egyes típusai, amelyeken például nincs vezetékes Ethernet port, de lenne rá igény. Ez ugyanis megtalálható a Docking Stationben, ami kiválóan alkalmas arra, hogy beviteli eszközeinket, asztali kijelzőnket és hálózati kábelünket állandóan rácsatlakoztatva tartsuk, így ezeket munkahelyünkre vagy hazaérve nem kell egyesével bedugdosni a notebookba.

Acer Universal USB 3.0 Docking Station és Acer Universal USB 2.0 Docking Station
Acer Universal USB 3.0 Docking Station és Acer Universal USB 2.0 Docking Station [+]

A DisplayLink megoldására épülő dokkolók kiviteltől függően az említett USB 2.0-s és 3.0-s szabványú portokon keresztül csatlakoznak a számítógéphez, és ezen kívül még konnektoros tápellátást is igényelnek, ami a mellékelt külső tápegységekkel valósítható meg. Az USB-n keresztüli kapcsolatot azért is fontos kihangsúlyozni, mert minden adat ezen az összeköttetésen keresztül áramlik, ennek sávszélessége pedig limitált (USB 2.0: 480 Mbps, USB 3.0: 5 Gbps). Márpedig nem kevés adatról van szó, ha figyelembe vesszük, hogy mindegyiken van USB elosztó, DVI képkimenet és vezetékes Ethernet port is. A 3.0-s verzión pedig még hang ki- és bemenetekre is futotta, az Ethernet gigabites tempóra képes, valamint még egy HDMI-vel is kiegészítették a repertoárt. Ez esetben tehát nem csak szimpla port replikátorról beszélhetünk.

Persze kíváncsiak voltunk rá, hogy az USB összeköttetés mire elegendő, ezért mindkét terméket kipróbáltuk. Kihangsúlyoznánk, hogy nem volt célunk a termék professzionális tesztelése és a határok feszegetése, hiszen a dokkoló célközönsége nem a professzionális, hanem az átlagos otthoni felhasználó, aki vélhetően nem akar majd 3-4 monitoron Full HD felbontásban egyszerre dolgozni, arra ugyanis vannak más, gyorsabb és drágább eszközök.

A próbát az USB 3.0-s dokkolóval kezdtük, aminek sávszélessége elméletileg elegendő ahhoz, hogy egy Full HD képfolyamot továbbítson 60 Hz-en, és mellette még más adatfolyam is elfér (HDMI-n 5.1-es hangzás). A DisplayLink persze nem ígér zsákbamacskát, azaz nem rejti véka alá, hogy az átvitel során tömörítést használ, így a valós sávszélesség igényt nem lehet kiszámolni pusztán a felbontásból, színmélységből, frissítésből és egyéb adatokból. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a tömörítést sem lehet túlzásba vinni, különben a képminőség rovására megy.

Acer Universal USB 3.0 Docking Station és Acer Universal USB 2.0 Docking Station
Acer Universal USB 3.0 Docking Station és Acer Universal USB 2.0 Docking Station [+]

A 3.0-s verzió esetében DVI-on és HDMI-n egyaránt beállítható volt az 1080p felbontás, utóbbin viszont 30 és 24 Hz is választható, így további sávszélességet spórolhatunk. Sőt, a két kimenet elméletileg egyszerre használható, így akár négy monitoron is dolgozhatnánk (egy a notebook saját kijelzője, plusz még egy a notebook kimenetről, kettő pedig a dokkolóról hajtva).

Ha a dokkolóról csak egy kijelzőt (1080p@60Hz felbontásban) hajtottunk, a Full HD videók folyamatos megjelenítése nem okozott kihívást, még úgy sem, hogy a forrásanyagot szolgálató 2.0-s USB-s meghajtót a dokkolón lévő USB elosztóba dugtuk és a hálózati kapcsolatról is az állomás gondoskodott. A tömörítés meglehetősen kifinomultan működött, észrevehető képminőség romlást nem nagyon láttunk. Két Full HD monitor esetében már nem volt ilyen jó a helyzet, ha videót játszottuk. Itt már látható akadás volt, amit „röcögéssé” tudtunk simítani, ha az egyik megjelenítőt visszavettük 24 Hz-re – de még az Ethernet és többi képesség sem volt kihasználva. Ha a két kijelzős felállást nem traktáltuk videóval, csak az asztalon lévő programokkal pepecseltünk, akkor viszonylag használható volt, de lassulások ez esetben is előfordultak.

Jól látható, hogy a dokkoló leginkább egyetlen monitort meghajtva érzi jól magát, amennyiben Full HD felbontást használunk, és a többi képességét (Ethernet, hang, elosztó) is kamatoztatni akarjuk, de egy külső keretbe helyezett SATA 6 Gbps SSD nem fogja magát kifutni ekkor sem (erre az USB 3.0 önmagában is kevés lenne). Mint mondtuk, a dokkoló inkább arra való, hogy az állandóan használt kijelző és a hálózati kábelek mellett a beviteli eszközöket, és szükség esetén maximum 1-2 pendrive-ot csatakoztassunk hozzá. Bár a két kijelző használata nem lehetetlen, de ez inkább csak elméleti lehetőség, mint reális alternatíva (legfeljebb két darab 1280x1024 pixeles monitort, hang és Ethernet nélkül). Egy kicsit erősebb tömörítéssel vélhetően áthidalható lenne a probléma, de nyilvánvalóan ezt nem lett volna bölcs döntés meglépni.

Acer Universal USB 3.0 Docking Station és Acer Universal USB 2.0 Docking Station
Acer Universal USB 3.0 Docking Station és Acer Universal USB 2.0 Docking Station [+]

Ezután még inkább kíváncsian vártuk, mit tud a 2.0-s változat, amin megnyirbálták a csatlakozók számát. Hangvezérlő nincs, az Ethernet is csupán 10/100-as, képkimenetből pedig egy szem DVI áll rendelkezésre, ez viszont az 1080p-t is engedélyezi 60 Hz-en. Mondanunk sem kell, hogy ennek a felbontásnak a kiszolgálását pláne lehetetlen lenne tömörítés nélkül megoldani: a Full HD-s videóknál durva tömörítési anomáliákat fedeztünk fel, lassulással fűszerezve. Amennyiben ezt még azzal tetéztük, hogy egy pendrive-ról játszottuk le a videót, akkor a dokkoló eldobta a képi átvitelt pár másodperc után. Ha csak a Windows ablakait tologattuk ide-oda, úgy nem volt probléma, de az 1080p felbontás ez esetben sem ajánlott, ugyanis itt is felfedezhetők a tömörítéssel kapcsolatos képhibák.

Ami a dokkolók árát illeti, nem olcsók: az USB 2.0-ért 35 000, a 3.0-sért 55 000 forintot kell fizetni.

Azóta történt

Előzmények