Acer P1303PW 3D DLP projektor – kis testben még nagyobb fényerő

Nemrég teszteltük az Acer X1311 3D DLP projektorát, mely árához képest igen jól szerepelt, most pedig ennek kicsit továbbfejlesztett változata, a P1303PW került kezeink közé. Lényegében ebben a modellben is a 0,65"-es TI DarkChip 3 DMD dolgozik, tehát a felbontás – 1280x800 pixel – és a képminőség tekintetében lényegében ugyanazt kapjuk, mint a másik modell esetében. Ez nem annyira meglepő, hiszen ez a modell is az Acer belépő, 720p-s, sztereó 3D-re képes DLP vetítői között helyezkedik el, igaz ára picit magasabb lett, aminek oka az apró különbségekben keresendő.


[+]

A P1303 ugyanis még elődjénél is nagyobb fényerőt tud, ami 3100 ANSI lument jelent a gyakorlatban (2480 lumen ECO módban), így a gyártó a maximális vetítési távolságot 11,9 méterre növelte, ahonnan 300"-es (762 cm) képátlójú kép vetítésére alkalmas (250" helyett). A natív kontrasztarány 3700:1-hez, de a TI által kifejlesztett DynamicBlack kontrasztnövelő rendszer most is elérhető, melynek használata továbbra is ajánlott. A nagyobb fényerőnek jelen esetben hátrányai is vannak, például a lámpa élettartama csak 2700 óra, ECO üzemmódban 4000 óra. Ezenkívül a hűtés is hangosabb lett, normál használatban 34 dB, ECO-t választva 31 dB.


[+]

Ezek után felmerül a kérdés, hogy kinek ajánlott a P1303W projektor megvásárlása? Nos, a megnövelt fényerő és zajszint miatt inkább irodai környezetben érdemes bevetni, ahol minden bizonnyal nem lehet teljesen besötétíteni, így jól jön extra fényerő. Valószínűleg a gyártónál is hasonlóképpen gondolkodhattak, hiszen a távirányítóba integrált lézermutató sem a véletlen műve. Persze a 3D-s megjelenítés lehetősége (melyet más modellnél kipróbáltunk) nem éppen irodai felhasználásról tanúskodik, de ezt nem kötelező kihasználni, ráadásul szemüveg sincs a dobozban.


[+]

Képi bemenetekből nincs hiány, hátulján két analóg D-Sub, kompozit, S-Video és HDMI sorakozik, ezen felül VGA kimenet, 3,5 mm-es jack ki- és bemenet található az elmaradhatatlan RS232-n és USB-n felül (utóbbi mint vezérlőinterfész van jelen, pendrive és külső tároló fogadására nem képes). A képminőséggel kapcsolatban nagyjából ugyanazt tudjuk leírni, mint az X1311 esetében annyi különbséggel, hogy plusz 15% fényerő tényleg jól jön, ha napközben hatalmas diákat vagy excel táblákat kell az iroda falára kivetíteni – melynek nem feltétlenül kell fehérnek lennie, hiszen ebben is elérhető a falszín-kompenzáció.


[+]

A P1303W projektorért bruttó 185 000 forintot kér a gyártó, ami 35 000 forinttal több az X1311-nél. Ezt a plusz összeget annak mindenképpen érdemes rááldozni, aki a fent említett környezetben és munkakörben szeretné alkalmazni. Otthonra továbbra is bőven megállja a helyét az olcsóbb Acer X1311.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények