Acer X1311 3D DLP projektor – költséghatékony HD Ready vetítő foci EB-hez

Bár a foci EB már elkezdődött, a legnagyobb izgalmak – a döntők – még hátravannak, így még senki sem késett el a projektorvásárlással, ha netán csak most jött rá össze a pénz. Természetesen az Acer sem akart kimaradni a buliból, így az EB kezdetével egyidőben akciós áron kezdték el kínálni 720p HD Ready (natívan 1280x800 pixeles) X1311WH belépő szintű projektorukat, mely többek között 120 hertzes 3D kompatibilis forrásról hajtva (pl. NVIDIA Vision) 3D-s vetítésre is alkalmas, de 3D-s felkonvertálást nem tud. Ez utóbbi talán a focirajongókat amúgy sem mozgatná meg túlságosan, valószínűleg nincsenek sokan azok, akik otthon 3D-s szemüvegben akarnának szurkolni kedvenc csapatuknak.


[+]

A bruttó 149 990 forintért hazavihető, 0,65" DarkChip 3 DMD panellel szerelt X13-as családba tartozó DLP-s készüléket mi magunk is kipróbálhattuk egy rövid ideig. A moderált méretű (268 x 192 x 80 mm) és tömegű (2,6 kg) készülék működtethető asztalról vagy akár plafonra szerelve, de lencse eltolás nincs, ami nem könnyíti meg az elhelyezését. Szerencsére a falszínkompenzáció nem maradt el, ezért ha (még) nincs vásznunk és csak a falra vetítenénk, az is megoldható a beállítások hosszas babrálása nélkül. A legnagyobb vetítési távolság 8,9 méter, ekkor 250"-es képet kapunk, amit valószínűleg ki tudunk majd használni, hiszen a 2700 ANSI lumen fényerő több mint elegendő lesz. A (dinamikus) kontrasztarány 10 000:1-hez papíron, ami a TI által kifejlesztett DynamicBlack kontrasztnövelő rendszerrel közel sem elérhetetlen, ráadásul működése sem zavaró, ezért érdemes használni.

A projektor normál módban 30 dB zajt csap, ECO módban a lámpa fényerejének visszavételével ez az érték 26 dB-re csökken, ami még mindig zavaró egy picit – a műsor hangerejének növelésével kompenzálható ez a hátrány. A lámpa élettartama 5000 óra, ECO módban 6000, ExtremeEco-t használva pedig 7000 óra. Képi bemenetekből nincs hiány, hátulján két analóg D-Sub, kompozit, S-Video és HDMI sorakozik, ezen felül VGA kimenet, 3,5 mm-es jack audio kimenet és bemenet található az elmaradhatatlan RS232-n és mini USB-n felül (utóbbi is mint vezérlő interfész van jelen).


[+]

A 3D módot nem próbáltuk ki, ugyanis a projektorhoz alapból nem jár szemüveg, ezt opcionálisa külön lehet megvásárolni az Acertől. A projektor az aktív rendszerű DLP 3D-t és az NVIDIA Vision-t támogatja, a szinkronizáláshoz szükséges IR adó pedig a projektorba van beépítve. Ne feledjük el, hogy számítógépről használva játékokhoz valamilyen keretrendszer beszerezésére lesz szükség, ha nem NVIDIA Vision kompatibilis kártyát használunk.

Összegezve, az X1311 piaci pozíciója a korábbi Acer X vetítőkhöz képest kissé megváltozott, ugyanis a 720p-s felbontás és a HDMI megléte újdonságnak számít ebben a családban, így az otthoni/irodai felhasználáson túl belépő szintű házimozi projektorrá lépett elő. Közel 150 000 forintért, a konkurenciához képest versenyképes áron nyújt 720p felbontást, HDMI bemenetet (a korábbi X modelleken ez nem volt), kellemesen kontrasztos képet és nagy fényerőt, ami lehetővé teszi a projektorban rejlő lehetőségek maximális kihasználását, már ami a képátlót illeti.


[+]

A képek nem besötétített szobában készültek A képek nem besötétített szobában készültek
A képek nem besötétített szobában készültek [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények