Merülés a projektorpiac rejtelmeiben az Acerrel

Fontos év az idei a tévégyártók és a projektor üzletág szempontjából, már ami az eladásokat illeti. A nagy tömegeket vonzó sportesemények általában mindig fellendítik a keresletet, ilyenkor érezhetően megnő az igény a nagyobb képátlójú megjelenítők, valamint a kivetítők iránt. Ráadásul idén egyszerre két fontos esemény is lesz, az Acer által szponzorált nyári olimpiai játékok, valamint a labdarúgó-Európa-bajnokság, tehát a megjelenítőkkel foglalkozó vállalatoknak is fel kell kötniük a nadrágot, hogy kiszolgálják az igényeket.

Az Acer ugyan a tévépiacon is jelen van egyes országokban (idehaza nem), de a projektorai az EMEA régióban mindenhol ismertek, és igen előkelő helyet foglalnak el az eladási statisztikák alapján. A rohamosan közeledő sporttörténeti események így ebből az irányból is érintik a vállalatot, ennek kapcsán egy rövid interjút készítettünk Szalay Balázzsal, az Acer Magyarországi részlegének marketing menedzserével a projektorpiac helyzetéről, a technológiai irányvonalakról.

PROHARDVER! (PH!): Hogyan alakult eredmények tekintetében a projektor piac?
Szalay Balázs (Acer): A Pacific Media Associates kutató cég szerint 2011-ben a nemzetközi projektor piac megközelítette a 10 millió darabot. A fejlődő országok piacai folytatták töretlen növekedésüket, valamint az olyan kulcsfontosságú szegmensek, mint az ultra-rövid vetítőtávolságú projektorok, az interaktív projektorok, és a high-end modellek szintén sokat fejlődtek. Még az EMEA is magáénak tudhatott egy egyjegyű növekedési mutatót, továbbra is több mint 30%-át adja ki a teljes nemzetközi mennyiségnek (2011: 2 669 799 darab). Ebben a közegben az Acer megerősítette második helyezését, 13,3%-os piaci részesedéssel.

PH!: Mire összpontosít az Acer a projektor piacon?
Acer: Az Acer igen erős a Professional és a Value piacon akkora darabszámmal, ami nagyjából lefedi az Acer EMEA régióban eladott összes egység 75%-kát. A fókusz tehát továbbra is itt lesz, azonban a portfólió kiegészül a Blu-ray és a HDMI 3D technológiákkal is a következő negyedévekben.

Acer H9500 DLP 3D projektor, a cég házimozis zászlóshajója
Acer H9500 DLP 3D projektor, a cég házimozis zászlóshajója (forrás: PROHARDVER!)

PH!: Mik a jelenlegi technológiai trendek a projektor piacon, milyen irányba mozdul az Acer?
Acer: Bevezetésük óta a projektorokat mindig is üzleti eszközöknek tekintették, kifejezetten a vállalati világ vizuális kommunikációjának eszközeként használták. Manapság már a projektorok nem csupán üzleti eszközök, hanem az oktatási rendszer szerves részei is, továbbá egy újabb opció az otthoni szórakozásra vagy játékhoz. Az Acer már a kezdetektől felkarolta a 3D és a Full HD technológiát és egy teljes termékvonalat fejlesztett ki a növekvő felhasználói igények és kívánalmak kielégítése céljából.

PH!: A projektorok tehát az Acer szemszögéből is alkalmassá váltak kifejezetten otthoni felhasználásra, házimozizásra...
Acer: A DLP otthoni mozis projektorok, az LCD projektorokon túlmutatva, olyan high-end optikai komponensekből állnak, melyek képesek reprodukálni a mozis élményt. A vezető technológiák segítenek a képminőséget újradefiniálni, együtt a HD és Full HD vetítéssel, valamint az alap 16:9 méretaránnyal, ami garantálja, hogy az otthoni mozis projektorok révén a szórakozás valóban lenyűgöző lesz, legyen az film, sportesemény, vagy játék. Továbbá számos bemeneti csatlakozási lehetőség áll rendelkezésre – számítógépek, DVD lejátszók, set-top boxok, játék rendszerek felé – hogy a digitális rugalmasság maximális legyen.

PH!: Vannak LCD és DLP hívők, de az Acer a DLP technológia mellett kötelezte el magát, mint azt eddig tudtuk, illetve most is láthatjuk. Mi lehet ennek a konkrét oka a gyártó szemszögéből nézve?
Acer: Néhány LCD projektorral szemben, a DLP gyakorlatilag immúnis a színhanyatlással szemben (a kép sárgulása hosszabb ideig tartó használat során). Számos DLP projektor szűrő-mentes kivitelben készül. Tisztítandó vagy cserélendő szűrők nélkül a karbantartási költségek alacsonyabbak lehetnek.
3D-ready projektorok, beépített interaktivitás, projektorok, melyek elférnek egy tenyérben, hagyományos lámpa nélküli kivitelek, ezek mind-mind a DLP mellett szólnak.

PH!: Ha már szóba kerültek a hagyományos lámpa nélküli projektorok, mi a vélemény a LED technológiáról, pontosabban annak projektorban való alkalmazásáról?
Acer: A LED technológiás projektorok hatékonyabban képesek képeket generálni, mint a tipikus lámpa alapú projektorok, ahol a fény egyetlen forrásból származik. Az RGB LED projektor egyenként képes előállítani az alapszíneket, ennek eredményeként a színek sokkal élénkebbek lehetnek. Jelenleg a LED technológia a leginkább a zseb-projektor piacon található meg, 20-tól 500 ANSI lumen fényerőt kínálva. Ezen kívül egyértelmű előnye a fényforrás hosszabb, legalább 20 000 órás élettartama, az alacsonyabb fogyasztás, kisebb hőtermelés és persze a szűrőmentes kivitel. 2012-től a legtöbb márka hibrid fényforrás technológiát fog bejelenteni, ami egy kis friss levegőt fog hozni a projektor piacra (az Acer a közelmúltban mutatta be a K520-at a Cebiten).

Acer K520 hibrid lézer projektor
Acer K520 hibrid lézer projektor (forrás: PROHARDVER!)

PH!: Az otthoni vetítők helyettesíthetik a tévét vagy versenyeznek vele a jövőben?
Acer: Véleményem szerint a projektorok és tévékészülékek továbbra is különböző fogyasztói igényeket elégítenek ki, ennek eredményeképpen még éppen nincsenek versenyben egymással, vagy legalábbis nem közvetlenül. A projektorok olyan termékek, melyek fokozzák a teljes fogyasztói szórakozás élményt otthon és olyan nagyképernyős élményét nyújtanak, ami általában különleges eseményekre szól, mint filmek, sport, játék. A fogyasztók továbbra is tévét fognak használni a napi hírek, televíziós műsorok stb. megtekintése céljából, és rengetegen tévét használnak filmnézésre is, aminek sejthetően az ár is az oka, legalábbis bizonyos régiókban mindenképpen. A jövőben természetesen ez a trend megváltozhat, ehhez azonban több kedvező tényezőre lesz szükség a vásárló szemszögéből, például kisebb zajkibocsátás, hosszabb élettartam, alacsonyabb fogyasztás, és persze az ár...

PH!: Tehát minden az árról szól a projektor piacon?
Acer: Amikor projektort választunk, több mindent figyelembe kell vennünk az áron kívül.
Üzleti példával élve, az üzleti prezentációk annyit érnek, amennyit a tartalmuk. Azonban még a mai modern vizuális eszközökkel is igazi kihívás meggyőzni és hatást gyakorolni a manapság megtalálható technológiában jártas közönséget. Mindig a tartalom a király, de az adott tartalom megjelenítésének jelentősége egyre fontosabbá válik. Manapság a media-on-demand világában szükség van könnyen használható, sokoldalú, megbízható eszközökre, melyek a lehetőségek tárházát nyitják meg előttünk. Annak érdekében, hogy az üzlet számára a lehető legnagyobb értéket kapják meg, a vállalatok néhány egyéb dolgot is figyelembe vesznek a költség mellett – mint például az élettartamra vetített tulajdonlás költségét, megbízhatóságot és a fejlett beépített technológiákat – amikor projektort választanak.

PH!: Kanyarodjunk el egy kicsit az otthoni és klasszikus üzleti vonaltól, hiszen az oktatásban is egyre nagyobb szerepet kapnak a projektorok. Milyen pluszt adhat egy kivetítő ebben az esetben?
Acer: A mai technológiákkal tisztában levő diákokat dinamikus és magával ragadó módszerekkel kell lekötni. Az Acer rövid és ultra-rövid vetítőtávú projektorai interaktivitást és többdimenziós tananyagot hoznak az osztályba páratlan minőséggel. A projektorral az osztályterem központjában, az olyan tárgyak tanóráinak hatékonysága, mint a matematika, természettudományok és az idegen nyelvek, maximalizálható, életre keltve a tanulnivalót. A projektor használata segít fejleszteni a diákok teljesítményét azáltal, hogy bátorítja az órai munkában való részvételt. A videojáték típusú szerepjátékoktól az interaktív szimulációktól és digitális kép alapú prezentációktól kezdve az internetes kirándulásokig, a diákok jóval többet kapnak a tananyagból, amikor egy projektoron keresztül tapasztalják meg azt.

PH!: A következő az lépcső interaktív projektor, mely akár a hagyományos táblák helyét is átveheti. Az Acernek erre is van megoldása, a SmartPen, de mitől különleges ez a technológia?
Acer: Az interaktív projektorok bármilyen falat interaktív táblává változtatnak, melyet az osztályteremből bárhonnan lehet használni. Az Acer interaktív projektorok az osztályterem bármely felületét képesek interaktívvá varázsolni, egy olyan átfogó élményt létrehozva, mely segít a tanároknak tanítani, a diákoknak pedig tanulni. Így bármilyen különleges megjelenítő vagy képernyő szükségtelenné válik. Ezek a projektorok a kivetített tananyaggal lehetővé teszik az interakciót gyakorlatilag az osztály bármelyik részéből. Egy speciális interaktív toll – az Acer SmartPen – használatával lehetséges rajzolni, mutatni és kattintani távolról, vagy közvetlenül a képhez érintve. Ez a rugalmasság azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználók az egész képernyővel dolgozhassanak, akármilyen nagy is legyen az, mert a toll ugyanúgy működik távolról és közvetlen közelről is. Továbbá, más interaktív kivetítő rendszerekkel ellentétben, az Acer interaktív projektoroknak nincs szüksége kalibrálásra. Egy, a sugárba ágyazott, egyedülálló pixelszintű követési rendszernek köszönhetően, a projektor mindig tudja, hogy az Acer SmartPen hova mutat, kezdeti kalibráció nélkül is. Ez különösen hasznos lehet a közösen használt, guruló asztalon elhelyezett projektorok esetén.

Acer S5201M projektor SmartPenhez
Acer S5201M projektor SmartPenhez

PH!: Az Acer SmartPen tehát tekinthető a modern krétának?
Acer: A SmartPen egy integrált technológia, a DLP képalkotási eszközzel együtt lehetővé teszi a projektor számára, hogy felismerje a helyzetét ennek a speciálisan kialakított mutató eszköznek. A rendszer folyamatos kommunikáció révén képes kivetíteni a toll minden mozdulatát. A felhasználók írhatnak vele, vagy dolgozhatnak a kivetített alkalmazással a képernyőn, de a legfontosabb, hogy mindez távolról is kivitelezhető.

PH!: Gazdasági, eladási szempontból mi várható idén a projektorok piacán, mit vár az idei évtől az Acer?
Acer: Az utóbbi időszakban, sőt években mindig egyre nagyobb keresletet mutattak az otthoni felhasználásra vásárolt projektorok szegmensében, ez a számok alapján várhatóan idén sem lesz másképp.

PH!: Készül-e valami extra akcióval a vállalat idehaza a sportesemények alkalmával, ami esetleg megdobhatja az eladásokat?
Acer: Rendkívül sokat várunk a sportesemény-szezontól, egy különleges akcióval is készülünk, még pedig 8 kiválasztott modellt speciális árral látunk el minden szegmens lefedve, 95 000 – 599 000 forintos kategóriáig, de a pontos típusokról később számolunk be bővebben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények