2-szeres Blu-ray, 16:9-es kijelző, 5.1-es hang, 4,1 kilogramm

Pontosan egy héttel a New York-i világpremier után Magyarországra is megérkeztek az Acer házimozizásra optimalizált noteszgépei vagy legalábbis azok első mintapéldányai. A kereskedőkhöz április előtt jó eséllyel nem kerül a Gemstone blue gépekből, de a sajtónak már ma bemutatják a megszokottól kissé eltérő felépítésű noteszeket.

Hirdetés

Hetek óta nyilvánvaló, hogy vége a kék lézeres formátumháborúnak, az Acernél pedig mintha csak a csata végkimenetelére vártak volna. Mint megtudtuk, a tajvani központú vállalatnál azért nem az elmúlt két-három hétben szülték meg a mozizós noteszgép koncepcióját, bár úgy gondoljuk, hogy egy elhúzódó formátumharc azért némileg késleltette volna a premiert (pláne mivel az Acer korábban mindkét kék lézeres lemezszabványt támogatta).

Mozizni persze eddig is lehetett noteszgépekkel, a két méretben és Magyarországra összesen nyolc konfigurációban érkező Gemstone blue notebookok ettől függetlenül azért tudnak még újat mutatni. A legnyilvánvalóbb és a moziélmény szempontjából legfontosabb újítás a kijelzőt érinti: a Gemstone blue sorozatba tartozó Aspire 8920G és és 6920G modelleket ugyanis 18,4 és 16 hüvelykes, egyformán 16:9-es képarányú kijelzővel látják el, a panel felbontása pedig egy modell kivételével Full HD (azaz leginkább a WUXGA-hoz közel álló 1920x1080 pixel).

A szélesvásznú kijelzők tehát natív felbontásban és képaránnyal támogatják a HD-mozik lejátszását (ehhez egy típus kivételével adott a Blu-ray olvasó), rövid próbálgatás után pedig az is kiderült, hogy a tükröződő (CrsytalBrite) felülettől és a házimozizásra kialakított LCD-khez, pláne plazmákhoz szokott néző számára kissé gyér kontraszttól eltekintve azért egészen elfogadható képet nyújtanak. Kategóriájukban legalábbis mindenképpen.

Mozigéphez illően persze van Dolby Home Theater hang, a nagyobbik családnál 5.1-es, a kisebbiknél 2.1-es hangfalkiszerelésben. Dobhártyaszaggató hangorkánt persze senki ne várjon a Gemstone blue notebookoktól, bár a zsanérok közti csőben ügyesen elhelyezett, „tuba” fantázianevű mélysugárzónak köszönhetően azért az átlagot jóval felülmúló erővel szólal meg a két notesz.

Az Acer magyarországi központjában kis időre még a sajtópremier előtt megcsodálhattuk a különleges panelekkel ellátott noteszeket, melyekkel kapcsolatban egyébként érdemes leszögezni, hogy nevükkel és a sajtófotók által sugallt látvánnyal ellentétben egyáltalán nem kék színűek, legfeljebb a hátlap fényes feketéje kapott egy kis sötétebb kék tónust, meg persze a logó világít rajtuk kék színnel.

Szintén kék háttérfénnyel dereng a médialejátszó vezérlésére hivatott CineDash érintőpanel, mely ugyan nem eget rengető újdonság, arra mindenesetre jó, hogy a beviteli felületen hatásosan kitöltse a szokottnál szélesebb kijelző által meghatározott teret. A nagyobbik modellnél a több mint 44 centis szélességbe még egy numerikus blokk is elfért a klaviatúra szabvány gombjai mellé.

A dizájn önmagában talán nem annyira ütős vagy extravagáns, mint azt az újabb, felsőkategóriás Aspire sorozatnál korábban láthattuk: itt a szürke, mintázott tenyértámasz és a fényes fekete áll egymással szemben. Minden csupa műanyag, nem is kelt különösebben prémium minőségi látszatot, de Kriszta, a termékmanager többször a lelkünkre köti, hogy a végleges, kereskedelmi példányok ezen a téren mindenképpen jobbak lesznek. Reméljük.

Az eddig leírtak alapján sejthető, hogy ezeket a gépeket sem sűrű hurcolgatásra tervezték; a nagyobbik notesz 4,1, a kisebbik csupáncsak 3,5 kilogrammot nyom, ami legfeljebb a nappali-hálószoba távolság gyors és kényelmes leküzdéséhez ideális, bár talán pont ez az, amit egy hordozható házimozitól elvár az ember. Az akkumulátoros üzemidőt éppen ezért inkább nem is firtattuk.

A Gemstone blue notebookok várhatóan heteken belül megjelennek a magyar kiskereskedésekben és nagyáruházakban, a legolcsóbb, 16 hüvelykes kijelzővel felszerelt gép ajánlott fogyasztói ára 300 000 forint lesz (HD Ready panellel és Blu-ray olvasó nélkül), a legdrágább, 18,4 hüvelykes Full HD TFT-vel ellátott konfiguráció pedig nagyjából 560 000 forintba kerül majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés