Acer blog: S3 Ultrabook vs TravelMate 8481 - II. rész

A TravelMate 8481 és Acer Aspire S3 összehasonlító tesztjének eddig megjelent részei:

Beviteli részleg:

Ahogy a fórumozók közül már többen észrevették, a TravelMate 8481 megkapta az S3 előtti Aspire notebookokra jellemző klaviatúrát. Ízlés dolga, hogy ez külsőre kinek mennyire tetszik, de úgy általában véve a régebbi TravelMate széria gombjai szebbek voltak, ugyanakkor a billentyűk közötti kis hely sokkal több gépelési pontatlanságot eredményezett. A gépelés érzettel alapvetően pedig most sincs gond, a nyomáspont rendben van és a gombok is viszonylag csendben működnek, tehát csak a látvány szokatlan. A kurzorgombok sajnos nem túl nagyok, de sokkal jobb a helyzet, mint mondjuk az S3 Ultrabook esetében, ahol még ide szorították a lapozásra szolgáló PageUp és PageDown billentyűket is. A gombok máskülönben ennél a típusnál is jól elkülönülnek, de a gépelési érzet teljesen más, mivel a gombok roppant rövid úton járnak. Az Aspire S3 billentyűzete tehát szintén megszokást igényel más Aspire gépekhez képest.


[+]

A touchpad is merőben eltér a két konfiguráció esetében. A 8481-es ultravékony masinára a TravelMate sorozatnál megszokott touchpadot kaptuk, melynek egyik jellemzője az érintőfelülettől  teljesen elkülönülő, rendkívül finom nyomásra is reagáló, kifejezetten csendes működésű gombok, melyek közé még egy ujjlenyomat-olvasó is befért. Ezzel szemben az Ultrabook egy „konzumeres” megoldást kínál, aminek előnye, hogy nem csak elegáns és méretes, hanem rendkívül jól is működik. Picit visszautalva az S3 tesztjére: "....érzékenysége megfelelő, nem késlekedik, gombjai határozottan és halkan működnek, ez pedig szinte MacBook Airhez illő magasságokba repíti az S3-ast. Már csak az hiányzik, hogy a Windows 7 is tudjon olyan finoman görgetni és "többujjas parancsokat" kezelni, mint az OS X, és akkor tényleg minden rendben lenne..."

Míg a billentyűzet esetében nehéz lenne győztest hirdetni, addig a touchpad közül az S3-é mindent visz, kivéve az ujjlenyomat-olvasóval nem tud versenyezni, de annak pótlására számos egyéb lehetőség is lehetne.

Kijelző:

Most tekintsünk el az olyan alapvető különbségektől, hogy a két kijelző képátlója minimális mértékben eltér egymástól (S3: 13,3", 8481: 14"), koncentráljunk inkább a minőségre. A fényes és matt felület is említésre méltó eltérés, de erről már szóltunk az első részben, tehát az üzleti gépek esetében továbbra is a matt kijelző hódít, míg az S3 az ultrabookokra jellemző módon fényes kijelzővel készül.

Balra: Aspire S3 - Jobbra: TravelMate 8481
Balra: Aspire S3 - Jobbra: TravelMate 8481 [+]

A látószög vizsgálata nagyon hasonló eredményt mutatott, de a TravelMate kijelzője egy fokkal jobbnak bizonyult ebből a szempontból, noha TN panel mindkettő. Persze a széles látószög nem is alapvető követelményt ebben a szegmensben, az sokkal hasznosabb tud lenni sok esetbe, ha a fedél teljesen kinyitható. Sajnos ez egyik notebook esetében sem járható út, de elég nagy szögben nyithatók ahhoz, hogy szinte minden körülmény között kényelmes legyen a használatuk. Hozzátennénk, az S3 fedele nagyobbra nyílik, mint a 8481-es modellé. Alapvetően nehéz lenne eldönteni, hogy melyiket szeressük jobban, de mindent egybevéve a TravelMate mellett döntenénk, főleg a roppant dizájnos vékony káva és a matt felület miatt.

A folytatásban: csatlakozók, akkumulátor és merevlemez teljesítmény, majd a grafikus mag teljesítménye lesz a terítéken.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények