S3 Ultrabook vs TravelMate 8481 - III. rész

A TravelMate 8481 és Acer Aspire S3 összehasonlító tesztjének eddig megjelent részei:

Csatlakozók és a külső

Az Ultrabookok nagy hátránya, hogy kompakt méretük végett csak kevés csatlakozó fér a házra, és néhány egyéb extráról is le kell mondani csak azért, hogy az árat alacsonyan tudják tartani. Milyen extrákra gondolunk elsősorban? Nos, rögtön itt van például az Express Card foglalat, vagy említhetjük éppenséggel az eSATA portot, de a kompatibilitás fenntartása végett egy analóg D-Sub videokimenet sem jön néha rosszul. Ezek például mind-mind megtalálhatók a TravelMate 8481-es modellen, sőt! Erre a gépre még USB 3.0-s csatlakozó és RJ-45 LAN csatlakozó is került, amik viszont a jóval újabb Aspire S3-ról sajnos lemaradtak.


Acer Aspire S3 [+]

El lehet tehát dönteni, hogy ezen a téren a dizájn feljebb való-e mint a funkcionalitás és a használhatóság. Persze a TM8481 sem hibátlan, az említett Express Card foglalat és két darab USB 2.0-s kapu kerülhetett volna például hátrébb, így legalább a jobb oldalon egerésző felhasználóknak (mivel belőlük van több) kényelmesebb lenne a gép használata, ha az USB portok foglaltak. Ilyen probléma az S3-nál nincs, mert ott a kártyaolvasót és a 3,5 mm-es kombinált audio jack foglalatot leszámítva minden hátra került.

Acer TravelMate 8481
Acer TravelMate 8481 [+]

Mindenesetre az jól látszik, hogy TravelMate alapvetően egy teljesen más felépítésű notebook, itt még az előlapot is hasznosították, ide került a Wi-Fi hardveres gombja, valamint az állapotjelző LED-ek és a kártyaolvasó is. Ha viszont már ennyire belemelegedtünk a megjelenésbe és felépítésbe, akkor vessünk egy pillantást az alábbi videókra, ahol a szokásos külső sztressz teszteket is megkapják a gépek!

A TravelMate teteje látszólag keményebb, de kinyitva, bekapcsolt kijelzőnél látszik, hogy sokkal érzékenyebb a pontszerű nyomásokra. A kijelző kávája is jobban csavarodik, tehát kevésbé masszív, mint az S3-é. A billentyűzet és touchpad körüli nyomkodás nagyjából ugyanazt az eredményt hozta: mindkettőnek hajlik a billentyűzete és viszonylag kemény a touchpad körüli csuklótámasza.

Akkumulátoros üzemidő

Előre vetítve a következő rész tartalmát, már most belekezdenénk a technikai részletekbe, és első körben az akkumulátoros üzemidőt hasonlítjuk össze. Íme!


Az Acer Aspire S3 akkumulátoros üzemideje

Az Acer TravelMate 8481 akkumulátoros üzemideje
Az Acer TravelMate 8481 akkumulátoros üzemideje

Míg az S3 Ultrabooknál a 7 órás szint megugrása szinte kötelező, addig a 8481-nél ilyen megkötések nem voltak, így be kell érni közel 4 és fél órával, ami annyira nem rossz, de nem kiemelkedő. Persze ha nagyobb akkumulátort teszünk a TravelMate-re, aminek nincs akadálya, akkor könnyedén felsrófolhatjuk az üzemidőt. Érdekes módon a terheléses tesztben a TravelMate jobban teljesített, addig videólejátszásban alaposan lemaradt, de egy hosszabb filmet azért ezzel a géppel is végig lehet nézni.

A folytatásban a merevlemez, a grafikus mag és a hűtés teljesítménye lesz a terítéken.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények