Acer blog: szemtől szemben az Aspire S3 ultrabookkal

Lassan már a csapból is az Intel saját platformjára és követelményeire épülő ultrabook folyik, amivel gyakorlatilag totális támadást indított az Apple MacBook Air ellen. Ezzel csupán csak az az egyetlen bökkenő, hogy még mindig nem nagyon láttunk belőle egyet sem, legalábbis nem élőben. Noha az Acer Aspire S3 tőlünk keletebbre bizonyos országokban már megvásárolható, viszont sem az EU-ban, sem pedig az USA-ban nincs igazán kereskedelmi forgalomban ezekből a gépekből. Az Acer Aspire S3 viszont itthon már előrendelhető, így akinek van rá pénze és az elsők között akar ultrabook-tulajdonos lenni, az előtt nyitva áll a lehetőség.


[+]

Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy megjelenés előtt sikerült megkaparintanunk az egyetlen itthon fellelhető példányt, mely jó szokás szerint még nem végleges, de nagyon közel áll hozzá. Erről viszont most csak a konfiguráció árulkodott, aminek legszembetűnőbb pontja a processzor volt, ugyanis ULV-s Core i5 helyett i7-est kaptunk, ami jelenleg nincs a kínálatban. Ha már a hardverről beszélünk, akkor megemlítjük, hogy ebben a példányban egy 240 GB-os SSD dolgozott, ami opcionálisan választható majd a 320 GB-os HDD helyett, természetesen nem kevés felár fejében.


[+]

Az ultrabook legnagyobb újítása mégis az unibody külső, így érdekes lesz látni, hogy a gyártók az ezzel kapcsolatosan felmerülő problémákat miként oldják meg. Nos, azt kell mondanunk, hogy az S3 sok téren felülmúlta a képzeletünket, de persze voltak gyengébb részek is. Kezdjük is a sort ez utóbbival!

Az egyik negatívum a 13,3 kijelző fényes felülete, de könnyen elképzelhető, hogy a végleges változat matt kijelzőt kap, legalábbis ilyen információk is elhangzottak már a gyártó részéről, szóval lehet reménykedni! A másik negatívum, hogy amennyiben a kijelző 90 foknál nagyobb szögben van nyitva, úgy rázkódásra könnyen lehúzza a súlya, és még nagyobb szögbe nyílik ki.

Érdekes, hogy 90 foknál kisebb szögben ennek a problémának a fordítottja nem jelentkezik (tehát rázkódásra nem csukódik be olyan könnyen). A harmadik kifogásolható dolog szintén a kijelzőhöz kapcsolódik, viszont annak egy előnyéből származik. Arról van szó ugyanis, hogy a fedél nagyjából 170 fokban nyitható, tehát nagyobbra, mint amit mondjuk a MacBook Air tud. Ettől viszont farnehézzé válik a gép, és az asztalra téve hátra billen – úgy, ahogy az az alábbi képen is látható.


[+]

Persze nem hisszük, hogy az asztalon bárki ennyire kihajtott kijelzővel használná ultrabookját.

Ezeket leszámítva elégedettek voltunk. Noha a notebook kialakítása nem olyan, hogy becsukva egy papírlapot sem lehet a két fél közé bedugni, mint az Air esetében, de ez igazából csak optikai kérdés (az Aspire élei le vannak kerekítve). Az anyaghasználat nagyon rendben van, az ezüstös, szálcsiszolt alumíniumburkolaton nem látszanak az ujjlenyomatok és rendkívül masszív házat raktak alá. A szokásos hajlítgatós-nyomkodós teszt – amivel hagyományosan a váz merevségét vizsgáljuk – eredményén alaposan meglepődtünk, hiszen a billentyűzet-touchpad-csuklótámasz triótól nagyobb hajlékonyságra számítottunk, azaz rosszabb eredményt vártunk, de meglepően keménynek és feszesnek találtuk (az Airnél is keményebben állta a sarat). Még meglepőbb, hogy ugyanezt tapasztaltuk a kijelző kávájának csavargatása közben is.


[+]

Egyébként az S3-at kinyitva még mindig megdöbbentő a billentyűzet és a touchpad hasonlósága az almás termékhez, ráadásul ez utóbbin bárhol lehet "kattintani", nem csak az alsó sorban, akárcsak a Macbookokon.

A meleg levegő kivezetése a portokkal egyetemben hátul található.
A meleg levegő kivezetése a portokkal egyetemben hátul található. [+]

Bepillantva a gépház alá azt megközelítőleg láthatjuk, amit egy korábbi kiszivárogtatott fotón is...


[+]

...most viszont közelebbről is készíthettünk képet az akkumulátorról.


Li-polymer, 3280 mAh, 36,4 Wh [+]

Egyelőre nem írnánk átfogó véleményt az Aspire S3-ról, hiszen a konfiguráció nem volt végleges, és még az is elképzelhető, hogy a felépítésen is változtatni fognak. Éppen ezen okok miatt zárszóként csak annyit mondanánk, hogy kompakt (323 x 218 x 13,1/17,5 mm-es) mérete és kis tömege (1,33 kg) ellenére meglepő masszivitásnak lehettünk szemtanúi. A dizájn nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog (nekünk például tetszett), de mivel nem vagyunk egyformák, ezért ez csak egy magánvélemény. Mindenesetre a felhasznált anyagok minőségén nehéz lesz fogást találni. Most már csak győzzük kivárni, míg valóban megjelenik...


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények