Acer blog: K272HUL, egy újabb, még olcsóbb WQHD-s monitor a gyártótól

Az Acer nemrégiben dobta piacra idehaza a 27 hüvelykes, WQHD felbontásra képes B276HUL típusú monitort, mely 135 000 forintos árával és tudásával eléggé meggyőző teljesítményt mutatott. Akik azonban még ennél is olcsóbb modellre vágynának, és hajlamosak kompromisszumokra, azok számára készül a K272HUL jelzésű modell.


[+]

Kívülről ez a típus nagyban hasonlít a bevezetőben említett B sorozatú monitorra (fekete káva, egyforma gombok, hasonló dizájn), de az állvány ezúttal fix, magassága nem állítható, csupán dönthetőséget kínál – de azt hátrafelé jó nagy szögben. Emellett elhagyták az USB hubot is (se 2.0-s, sem pedig 3.0-s csatlakozókat nem kapunk), de a dupla HDMI és két DisplayPort 1.2 (egyik be- a másik kimenetként funkcionál), valamint a DVI továbbra is rendelkezésre állnak az integrált hangszóróval egyetemben.


[+]

Ami viszont a panel technikai paramétereit illeti, ugyanazt kapjuk: 2560x1440 pixeles IPS panel széles betekintési szögekkel, 6 ezredmásodperces válaszidő, 350 cd/m²-es fényerő, 1000:1 natív kontrasztarány. A háttérvilágítás természetesen LED-es, és jó hír, hogy ez is mellőzi a PWM-et, akárcsak a drágábbik modell, és homogenitásban illetve válaszidőben és input lag terén is ugyanolyan jól teljesít.


[+]

Néhány gyors mérést is megejtettünk, első körben a gyári beállításokkal:

Dobozból kivéve és sRGB beállítás Dobozból kivéve és sRGB beállítás
Dobozból kivéve és sRGB beállítás [+]

A mért kontrasztaránya 950:1, ami meglehetősen jó érték. Sajnos az sRGB beállítás nincs hatással a színtérre ami viszont nagyobb az sRGB-nél, de az AdobeRGB-nél viszont kisebb. Természetesen ez a modell az Acer szerint sem széles színtérrel operáló kijelző.

Kalibrálva
Kalibrálva [+]

Gyors kalibrálást követően a kontrasztarány 750:1-re csökkent, de eszközünkkel nem tudtunk jobbat kicsikarni belőle. A színhelyességre viszont nagyon jó értékeket kaptunk, leszámítva, hogy a színlefedettség kérdésköre nem oldódott meg.

Ugyanakkor látni kell, hogy ez a K272HUL nem egy komoly grafikus monitor, hanem sokkal inkább egy átlagos otthoni felhasználóknak szánt 27 hüvelykes, WQHD-s modell, ami árával kíván hódítani. Ha figyelembe vesszük, hogy a szóban forgó modell bruttó 119 900 forintba fog kerülni (nemsokára a boltokban), akkor biztosan lesz olyan, aki az apróbb hátrányokra szemet fog hunyni.

Az Acer K272HUL monitort a Monitorguru bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények