Acer blog: az Acer 21:9-es B296CL monitor gyors próbája

A gyártó még augusztusban jelentette be, hogy új monitorokkal érkezik a piacra, köztük a 21:9 képarányú B296 jelzésű modellel, mely a mostanság igen kedvelt ultraszéles, azaz "ultrawide" kategóriát gazdagítja. A szóban forgó 2560x1080 képpont felbontás megjelenítésére képes 29 colos kijelző időközben megérkezett a hazai piacra is, azaz bárki megvásárolhatja bruttó 148 000 forintos áron, három év garancia mellett.


[+]

Ezért a pénzért egy igen kompetitív eszközt kapunk, hiszen a riválisok is ugyanezen az árszinten kínálják saját megoldásaikat, noha a többségében ugyanaz az LG IPS panel található, mint a B296-ban. Ezúttal az Acer sem bízta a véletlenre: a matt fekete monitor robusztus, minden irányban állítható állványt kapott ami portré módot is tud. Emellett a talp is igen masszív, mely szokás szerint egyik felén enyhén mágnesezett, így különféle irodai eszközöket, vagy dokumentumokat iratkapcsuknál fogva rögzíthetünk hozzá. A talp és az állvány leszerelhető, ekkor elérhetővé válnak a 100 x 100 osztású VESA rögzítőpontok, melyek a fali konzol fogadására szolgálnak.


[+]

Továbbá nem spórolták le az USB elosztót sem, mely ezúttal két oldalsó és két alsó portból áll, amelyek természetesen az USB 3.0-s szabványra támaszkodnak. És ha már szóba hoztuk a csatlakozókat, akkor a DVI mellett dupla HDMI és DisplayPort ki- és bemenetek foglalnak helyet, valamint kapunk egy 3,5 milliméteres jack bemenetet is - utóbbi tehát azt jelenti, hogy beépített hangszórókat is kapunk.


[+]

A kijelzőn a jól ismert, más gyártók által is alkalmazott "borderless" tehát keret nélküli dizájn köszön vissza, azaz a panel előlapját kifuttatják a monitor széléig, így virtuálisan (kikapcsolt állapotban) olyan hatást kapunk, mintha a képfelület egészen a szélekig kihúzódna. Utóbbi egyébként félmatt, azaz egy egészen enyhe fóliát alkalmazott a gyártó, így a képminőség nem romlik emiatt számottevően, de a kijelző sem tükröződik.


[+]

Egy gyors kalibrálást és pár mérést is megejtettünk, hogy képet kapjunk a kijelző egyes képességeiről – de nem volt célunk a teljes körű tesztelés. Alapjáraton a monitor maximális fényerősség beállításokkal érkezik, ami 350 cd/m²-nél tetőzik,mely roppant magas, de ezt egészen 50 cd/m²-ig csökkenthetjük az egyébként meglehetősen átlagos menüben. Ez utóbbit biztosan nem a szépsége miatt fognak szeretni, de kezelése egyszerű, hiszen pontosan a (érzésre közepes minőségű) gombok felett jelenik meg, így kezelése magától értetődik.

Eredemények alap- és sRGB beállítással Eredemények alap- és sRGB beállítással
Eredemények alap- és sRGB beállítással [+]

Kalibrálás nélkül nem vártunk és nem is kapunk csodát. A menüben gyárilag van sRGB opció, ezzel valamivel jobb eredményt kapunk, ugyanakkor ezzel az opcióval sem kapunk pontos sRGB színteret - wide gamut nincs. Kalibrálva a kijelző nagyon alacsony DeltaE értékekkel örvendeztetett meg bennünket, kontrasztaránya ekkor 800:1-hez, ami szintén jó eredmény a vetélytársakhoz mérten. A betekintési szögek természetesen tökéletesek, ahogy ezt ettől a paneltől már megszokhattuk, és ugyanez vonatkozik a gyárilag megadott 8 ezredmásodperces válaszidőre is.

Kalibrált eredmények
Kalibrált eredmények [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények