Acer blog: kipróbáltuk az Acer B276HUL WQHD felbontású monitort

Úgy tűnik, az Acer számára eljött a kitörési pont a monitorpiacon, amihez lényegében két dologra volt csak szükségük: egy eladható termékre és egy jó árra. A korábban hírül adott WQHD felbontásra képes 27 colos B276HUL landolt most nálunk, amit a gyártó három év garanciával árul 134 990 forintos bruttó áron. Figyelembe véve, hogy a konkurenciánál 155 000 forintnál kezdődnek a hasonló felbontású panellel szerelt kijelzők, ez nem egy rossz ár. De vajon az "olcsóságnak" van buktatója?


[+]

Pár gyors tesztnek alávetettük a meglehetősen hétköznapi külsejű modellt, ami egyébként szénfekete, nem túl keskeny kávájával, süllyesztett matt paneljével és egyszerű, szögletes (ám egy részen mágneses) talpával, még egyszerűbb gombjaival nem mindenki tetszését nyeri majd el. Másoknak viszont pont ez az egyszerűség lehet kívánatos. Szerencsére a funkciók terén nincs szó egyszerűségről, a masszív állványzat forgathatóságot, 105 mm-es magasságállítást, -5 és 35 fok közötti dönthetőséget és portré módot egyaránt kínál. A hátoldalt vizsgálva örömmel konstatáljuk, hogy a csatlakozókat sem érte pofon: van két HDMI, DVI, DisplayPort be- és kimenet (1.2-es szabvány, Daisy Chain támogatással), USB 3.0-s hub, amihez alul és oldalt is találunk aljzatokat.


[+]

A bekapcsolást követően a további vizsgálódás során örömmel konstatálható az is, hogy a LED-es háttérvilágítást nem PWM-mel oldotta meg a gyártó, így az érzékeny szeműek is örülhetnek. Kevésbé jó hír, hogy a gyári beállítások nem túl kedvezőek, alacsony a kontraszt és emiatt távol áll attól, ami tükrözi a benne található IPS panel tudását, ezért egy kalibrálás szinte kötelező. Ez helyrebillenti lelki békénket az értékek láttán:

Kalibrálva
Kalibrálva

Hozzá kell tenni, a gyárilag megadott 1000:1 kontrasztarányt nem sikerült teljesen megközelíteni, a gyors kalibrálás 700:1-re futotta, tehát feketében lehetne kicsit erősebb a kijelző (0,17 cd/m²-t mértünk), bár nem tartjuk kizártnak, hogy további finomhangolással még nyerhetnénk valamennyit.


[+]

A betekintési szögek IPS lévén rendben voltak, de a feketével kapcsolatban említendő, hogy az IPS glow jelen van ennél a modellnél is, és ez szemből is látható egy kissé – plusz némi bevilágítás is észlelhető alul és a jobb alsó sarok környékén. Mentségére legyen mondva, a konkurens modelleknél ugyanerre a tapasztalatra tettünk szert korábban.

A gyártó 6 ms-os válaszidőt ad meg, ami az elkészített képek alapján jól láthatóan erősebb túllövéssel jár, mint a 8 ms-ot alkalmazó konkurensei. Sajnos a gyorsítás mértéke nem állítható a kissé puritán megjelenést kínáló menüből, ami egyébként meglepetést nem okozott, hiszen az Acer hosszú ideje ezt a menüt használja. Az input lagra is rámértünk, ennek mértéke nagyjából 25 ms körül alakul.


[+]

Összefoglalva a gyors próba alatt szerzett tapasztalatokat: nem igazán találtunk buktatókat a vártnál alacsonyabb kontraszton és a gyenge, szintén alacsony kontrasztarányt eredményező gyári beállításokon kívül. Az Acer B276HUL lehet, hogy nem a legszebb, legdizájnosabb kijelző, de az ára (3 év garanciával) igen üde színfolt a piacon, főleg annak fényében, hogy szinte semmivel sem tud kevesebbet, mint konkurensei, amelyek birtoklásáért egy kicsit jobban zsebbe kell nyúlni.

A tesztelt Acer B276HUL WQHD felbontású monitort a Monitorguru bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények