Acer blog: Aspire Switch 12, a jó öleb

Régóta tudni már, hogy az Acer készül a Switch sorozatban egy 12"-es (egészen pontosan 12,5"-es) 2 az 1-ben masinával, aminek alapja a korábbiakkal ellentétben nem az Intel Atom, hanem az alacsony fogyasztású, szintén passzív hűtést használó Intel Core M. A vállalat ugyanakkor nem követte el a hibát, hogy a Broadwell megjelenése után azonnal rástartolt az új központi egységre és azonnal piacra dobja a legnagyobb Switch-et, inkább megvárták a javított, F0 steppingre épülő változatokat, ami konkrét esetben az 5Y10c típusjelzést viseli.


[+]

Nem csak a Core M központi egység érdekes, hanem maga a Switch 12 felépítése is, ez ugyanis eltér az eddig látottaktól, és sokaknak nem fog tetszeni, de használat közben hamar kiderül, hogy az ötlet mégsem annyira elvetemült, de a megvalósításon talán még van mit csiszolni. Noha a már ismert mágneses billentyűzet felcsatolásos megoldást meghagyták, ez most egészen másképp funkcionál: a hardvert is tartalmazó kijelző kapott egy kisméretű kihajtható részt, ami egyben állványként funkcionál. Ehhez kapcsolható hozzá a klaviatúra elölről és hátulról is, mágnesesen!


[+]

Amennyiben hátulról kapcsoljuk hozzá, úgy a gépet visszahajtva rá egy tabletet kapunk, ha pedig elölről, akkor egy kompakt notebookot. Egyébként a klaviatúra önállóan is működik, mintegy vezeték nélküli billentyűzetként, nem szükséges a géphez hozzákapcsolni, így távolabb is helyezhetjük a Switch-et, az meg fog állni a saját lábán.


[+]

A masina tehát a billentyűzettel együtt egy fordított T alakot formáz, ami roppant kényelmes, ha ölben használjuk, ugyanis ezzel a megoldással kiiktatták azt az ebben a kategóriában rendre előforduló problémát, hogy a fejnehéz gépet nem lehet hátrahajtani eléggé, hiszen pusztán saját tömege alatt hátrabukik - ráadásul as az érintőképernyőn való matatás sem okoz problémát. Ez rendkívül ötletes és hasznos akkor, ha sokat utazunk, ugyanis kellő stabilitás mellett kénylmes távolságba hozza az érintőkijelzőt, bár tény, hogy csuklótámasz nincs, de nem is hiányzik, így nem vágja vagy nyomja az éle a csuklónkat.


[+]

Hátránya is van ennek a megoldásnak, ugyanis az állvány nem 360 fokban forgatható, így a gépet nem lehet notebookszerűen előre lehajtani a billentyűzetre, csak hátrafelé dönthetjük le teljesen, így a kijelző szabadon marad, tehát érdemes a mellékelt tokot használni a kellő védelem megadásához. A másik probléma, hogy a lefelezett billentyűzet miatt touchpad nincs, helyette pöckös megoldást kapunk, amelyekhez kisebb, élre szerelt gombok társulnak, de ezek nem zavarják a gépelést, ami egyébként nem rossz ahhoz képest, hogy mennyire vékonyra vették a billentyűzetes részt. Trackpointon nevelkedett felhasználók előnyben lesznek, a többieknek javasolt az érintés és a trackpoint együttes használata, ami sokkal hatékonyabb.

A Switch 12 nem olcsó, 229 900 forintba kerül Full HDs kijelzővel, 4 GB RAM-mal és 128 GB-os SSD-vel, gyárilag telepített Windows 8.1-gyel. Hogy megéri-e az árát, milyen a kijelzője és a teljesítménye, azzal majd egy bővebb tesztünkben foglalkozunk hamarosan!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények