Acer blog: Aspire E1 notebook AMD Kabini alapokon I.

Az Acer fél évvel ezelőtt harangozta be, hogy az AMD platformokat sem hagyja magára, így a jövőben érkeznek olyan gépek, melyek a Temash, Kabini és Richland APU-kra épülnek. Egyelőre csak az elsőre láthattunk példát a V5-122P személyében, de már szállingóznak a Kabini SoC APU-val szerelt V5 és a lejjebb pozicionált E1 szériás notebookok. Konkrétan ez azt jelenti, hogy akár már most vásárolhatunk ilyen Aspire notebookokat. A választékból elsőként az E1-422G modellt vesszük szemügyre kicsit közelebbről, melyről már típusszámozás alapján lehet sejteni, hogy az APU IGP-jén felül egy dedikált grafikus vezérlő is került a házba.


[+]

Annyit előre bocsátanánk, hogy a vizsgált alany szokás szerint egy mintapéldány, nem végleges kiadás, tehát a konfiguráció nem egyezik meg teljesen azzal, amit a boltokban lehet kapni. Ráadásul az eltérés lényegesnek is mondható, hiszen a tesztelt gépben AMD A6-5200 és 8 GB RAM dolgozott, az értékesített konfigurációk viszont A4-5000 és 4 GB RAM párossal érkezik. Nincs eltérés viszont a hozzákapcsolt mobil VGA-ban, ami egy AMD Radeon HD 8670M jelzésű megoldás 1 GB kapacitású DDR3-as VRAM-mal. Szintén változatlan lesz az 1 TB-os merevlemez és az apróságokban (Wi-Fi stb.) továbbá a 14 colos 1366x768 pixeles TN+film kijelző, ami legnagyobb bánatunkra fényes felületű. Ez utóbbi a gép alját leszámítva szinte a teljes burkolatra igaz, ami egyesek számára riasztó lehet. Mindenesetre az Acer egy kis mintázattal próbálták feldobni az egyébként egyhangú fekete házat, ami formavilágát tekintve illeszkedik a jelenlegi kínálatba.


[+]

Mivel a belépő szintű E1 notebooksorozatról beszélünk, extrákra (például billentyűzet háttérvilágításra, SSD gyorsítótárra) ne számítsunk, ám kapunk egy tisztességesen összerakott gépet, ami tudja a legszükségesebbeket (van webkamera, Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet, HDMI kimenet, SD kártyaolvasó, USB 3.0), kivehető az akkumulátora (négycellás), cserélhető a merevlemeze (SSD-re) és tovább bővíthető memóriával. Akinek pedig szüksége van rá, még optikai meghajtót is kap. Mindezt nem világbajnok méretek mellett, a 25,3 milliméteres vastagság ugyanis nem kevés, de a 2,1 kilogrammos tömeg még éppen elviselhető, ha a hordozni kell. Árcéduláján pedig 114 000 forint olvasható két év garanciával, de sajnos operációs rendszer nélkül, ami azért nem tűnik vészesen soknak, de ez majd csak azután derül ki, hogy ránéztünk a teljesítményére.


[+]

Természetesen kalandjaink folytatódnak hamarosan a Kabini APU kicsit mélyrehatóbb vizsgálatával, még akkor is, ha ez nem az amit a boltban kaphatunk, hiszen kétségkívül ez az új Aspire E1-422G legérdekesebb része.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények