Acer blog: az új generációs Aspire 7

Ősztől ez a számítógép jelenti majd az Acer Aspire családjának a csúcsát, meg is néztük közelebbről.

Pár napja volt lehetőségünk kipróbálni az Acer megújuló Aspire sorozatának közép-felső kategóriába szánt változatát, az 5-ös számot viselő modellt, most pedig itt van a csúcs, a hetes – abból is egy 15,6 hüvelykes kijelzővel szerelt modell. Ezt azért érdemes hangsúlyozni, mert a tajvani cég az Aspire 7 esetében elérhetővé teszi a 17,3”-es képméretet is, azok számára, akik a hordozhatóságról inkább az ergonómiára és a teljesítményre szeretnék áttenni a hangsúlyt.


[+]

A gyártó őszi portfólióját ismertető rendezvényen elhangzottak szerint az Aspire 7-tel a grafikus munkát végzőket és az igényes felhasználókat szeretnék megcélozni, akiknek a számítási teljesítmény különösen fontos. Éppen ezért ebben a családban alapvetően teljes értékű (azaz nem U szériás és főleg nem Core M) processzorokat találunk, amelyek mellé dedikált grafika is kérhető GTX 1050, 1050 Ti vagy 1060 képében.

A felső kategóriás érzés már a külsőben tetten érhető, a szálcsiszolt alumínium burkolat, bár az ujjlenyomatokat gyűjti, de nagyon jól néz ki, és fogása is kellemes. A billentyűzet szigetes kivitelű, merev, kellemes érzés rajta gépelni (a kölcsön kapott noteszgép még nem magyar kiosztású volt), a tapipad is méretes példány lett, bal felső sarkában ujjlenyomat-olvasóval, amit például a Windows Helloval összekapcsolva használhatunk ki.


[+]

A műanyagból készült hátoldalon, ahogy az Aspire 5-nél, úgy itt is megtalálhatóak a bővítést megkönnyítő ajtók, a 180 fokban nyitható zsanérok között pedig természetesen ott az ezüst színű, Aspire feliratot hordozó díszcsík is.


[+]

Ami a belsőt illeti, az ígéreteknek megfelelően combos a hardver: a CPU az Intel Core i7-7700HQ, amelyet 24 (8+16-os felosztásban) GB RAM egészít ki. Háttértárként egy 512 GB-os SSD és egy 2 TB-os HDD áll rendelkezésre, sajnos az előbbi is SATA 6 Gbps interfésszel – egy NVMe változatnak azért jobban örültünk volna. A grafikai feladatokért a kipróbált számítógépben egy NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti felelt, 4 GB RAM-mal, a kijelző pedig a kínai BOE-től származó Full HD felbontású példány. Ami a képminőségét illeti, ez elfogadható, de nem kiváló, az sRGB színtér lefedettsége lehetne nagyobb is, főleg egy olyan gépnél, amit grafikus munkára ajánlanak.

Mivel a gép viszonylag méretes, a csatlakozóknak bőven jutott hely, így kapunk egy USB 3.1 Gen 1 konnektort Type C és egyet Type A kivezetéssel, valamint két normál, USB 2.0 sebességre képes kaput is. Második monitort egy HDMI csatlakozón keresztül köthetünk az Aspire 7-re, ezen felül pedig rendelkezésre áll még egy SD kártyaolvasó, egy kombinált hangcsatlakozó és egy gigabites Ethernet port is. Az utóbbi a gépház vékonysága és a védelem okán is rugós műanyag fedelet kapott.

 


[+]

Mindenképpen dicséret illeti a hűtőrendszert, amely huzamosabb terhelés mellett is képes 80 °C környékén tartani a Core i7-7700HQ-t, anélkül, hogy zavaró lenne a hangja. Azt nem állítjuk, hogy teljesen néma marad a notebook, de hangereje és -színe teljesen elfogadható, mindezt pedig anélkül kapjuk, hogy throttlinggal kellene számolnunk. Mindeközben a fémből készült felső burkolat sem melegszik vészesen, a csuklótámasz és környéke csak enyhén lesz melegebb a környezetnél, egyedül hátul, a szellőzőnyílás környékén mértünk 32 °C feletti hőmérsékleteket. Ennél lényegesen az alsó rész sem lesz melegebb, a notebook ideig-óráig akár ölben is tartható, ez ellen inkább mérete, mint a burkolat melegedése szól.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények