Acer Aspire 5: első őszi fecske

Megújulnak az Acer notebookjai – ezekből az új modellekből járt most nálunk egy elegánsabb kivitelű változat.

Ahogy azt már korábban megírtuk, az Acer némileg átdolgozza és – főleg nevezéktanában – egyszerűsíti noteszgép-kínálatát, az új széria pedig szép lassan megérkezik a boltokba is. Ebből az új kínálatból járt most nálunk az Aspire 5 egyik változata, egészen pontosan az A515-51G-34FV sorozatszámú modell.


[+]

Az új elnevezésekkel is foglalkozó bejegyzésünkben írtaknak megfelelően az Aspire széria továbbra is a fő termékvonalat képviseli a tajvani gyártónál, az 5-ös számból pedig kitalálható, hogy a felső kategóriába szánt változatról van szó. Az Aspire 5 esetében a felső kategóriás megjelenést az alumínium külső biztosítja, amely a kijelző hátoldalán csíkos textúrát kapott – ez remekül teljesít abban a tekintetben, hogy az ujjlenyomatokat nem gyűjti, fogása pedig jó.


[+]

A csuklótámasz, illetve a panel kávája ezzel szemben szálcsiszolt kivitelű, ami kicsit érzékenyebb a zsíros ujjakra. Extra dizájnelemként megkapjuk a zsanérokat összekötő, matt ezüstszínű sávot is, amelyen az Aspire felirat pompázik.

Műanyag egyedül az alsó burkolatra jutott, de itt is vannak jó hírek, mégpedig az, hogy az kapunk a bővítést megkönnyítő fedeleket: az egyik alatt a háttértár, a másik alatt a memória lapul. A háttértárak esetében azért nem teljesen szabad a pálya, lévén az általunk tesztelt konfiguráció esetében ezt egy 128 GB-os SSD és 500 GB-os HDD párosa alkotja, ezekből pedig csak az utóbbihoz férhetünk hozzá ilyen egyszerűen.


[+]

Kicsit visszatérve a külsőhöz, a kipróbált gép fekete színű, de az Aspire 5 – a családban egyedül – szürke és vörös színekben is rendelhető lesz majd. A 15,6 colos mérethez képest viszonylag vékony gép oldalára viszonylag bő csatlakozókínálat került, a bal oldalon ez egy USB 3.1 Gen 1 sebességű Type C konnektort és egy ugyanilyen teljesítményű Type A csatlakozót jelent, illetve találhatunk itt egy gigabites LAN portot, HDMI kivezetést, valamint kártyaolvasót is. A jobb oldalra két Type A port került, ezek mindketten USB 2.0 sebességűek, és itt van a kombinált (mikrofon+fülhallgató) hangkimenet.


[+]

Az általunk tesztelt modell egy, a paletta alján tartózkodó konfigurációt kapott, így Core i3-7100U, 8 GB RAM és a G jelzésnek megfelelően egy NVIDIA 940MX található benne. Ez az összeállítás egyébként tökéletesen megfelel a napi feladatokra, és ez alatt nemcsak a Windowst kell érteni, a 25 megnyitott oldallal dolgozó Chrome, és a 4K-s videólejátszás sem fogja megakasztani. Az üzemidő sem alakul rosszul, bár a 15,6 hüvelykes kijelzőből adódó mérete okán az Aspire 5-öt nem sorolnánk a legjobban hordozható számítógépek közé. A képernyő egyébként Full HD felbontású és TN panelt használ, viszont kapott tükröződéscsökkentő bevonatot. Az Aspire 5 drágább modelljei egyébként IPS panellel érkeznek majd, a nagyobb teljesítményű processzorok mellett pedig a 940MX-et is felváltja majd a némileg modernebb MX150. Persze játékra így sem lesz feltétlenül ajánlható egyik változat sem, ez a szerep megmarad a GTX 1060-nal is kérhető Aspire 7-nek, illetve a Nitro 5-nak.

Használhatósági szempontból nem lehet panaszkodni az Aspire 5-re, jól összerakott, stabil hatást kelt, a széles gumitalpaknak köszönhetően szilárdan áll az asztalon. A melegedés, throttling a tesztelt konfigurációban nem okozott gondot, ami várható is volt, a 15 wattos TDP-vel rendelkező CPU és a 940MX párosával a hűtés különösebb erőfeszítés nélkül képes megbirkózni (így természetesen throttlingra sem kell számítanunk). Ez nem jelenti azt, hogy a gép minden szituációban néma marad, a ventilátor azonban normál körülmények között nem hallható, és csúcsteljesítményen sem válik zavaróan hangossá. Szerencsére a melegedés megáll a notebook alsó és hátsó traktusán, így az asztalon tartott számítógépen kényelmesen tudunk sokáig tartó maximális terhelés mellett is dolgozni, a csuklótámasz, tapipad nem melegszik fel. Ugyanakkor ölben tartani már nem kényelmes, nemcsak súlya miatt, hanem azért sem, mert alul érezhetően forrósodik.


[+]

Mivel a ház elég széles, így a billentyűzet számára is maradt hely, amit jelen esetben egy numerikus rész kialakítására használtak fel a tervezők. A szigetes kialakítású klaviatúrán jó érzés a gépelés, az alap kellően merev, a gombok útja elfogadható, a visszajelzés határozott.

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények