Hirdetés

A Penryn előtt jöhet az optimalizált Kentsfield

Júliustól új, a jelenleginél valamivel alacsonyabb fogyasztási és hőkibocsátási mutatóval rendelkező lapkákra épülhetnek majd az Intel jelenleg is kapható, illetve jövőben megjelenő, 65 nanométeres csíkszélességű négymagos CPU-i – írja az X-Bit labs. Az új revízió amellett, hogy működése során valamivel kevesebb hőt termel, magasabb környezeti hőmérséklet esetén is üzemképes marad, melynek révén a négymagos processzorok könnyebben utat törhetnek maguknak többek közt a kisméretű PC-k szegmensébe. Az optimalizált felépítésnek köszönhetően mindemellett várhatóan a maximális teljesítményre áhítozó túlhajtók is értékes plusz MHz-eket sajtolhatnak ki a Kentsfield magból. Bár az Intel erről külön nem tett említést, a négymagos processzorok felépítéséből adódóan elképzelhető, hogy hamarosan a kétmagos (Conroe-alapú) CPU-k is fejlettebb szilíciumlapkát kapnak.

Az Intel jelenleg kapható négymagos CPU-i közül a Core 2 Quad Q6600, Xeon X3220 és X3210 típusok TDP-je egységesen 105 watt – ez csökken majd az új, G-0 steppinggel 95 wattra, miközben CPU-k működése során mért maximális környezeti hőmérséklet (kvázi házhőmérséklet) 62 helyett egészen 73 °C-ig kúszhat fel. Az új négymagosok fizikai felépítésüket tekintve megegyeznek majd a jelenleg is kapható példányokkal, azaz LGA775-ös tokozással készülnek, használatukhoz azonban elengedhetetlen lesz az alaplapi BIOS frissítése. A processzorpiac vezető gyártója egyébként ennél kedvezőbb fogyasztási és hődisszipációs mutatóval rendelkező négymagosokat is kínál: a márciusban debütált a Xeon L5310 és L5320 modellek TDP-je mindössze 50 watt.

A 45 nanométeres csíkszélességgel készülő új generációs négymagosok (Penryn) esetében a fogyasztási kategóriák alapvetően nem változnak, bár az asztali CPU-knál nagyobb lesz a szórás: lesznek 40 wattos, energiatakarékos modellek is, de a legnagyobb teljesítményű, összesen 12 MB L2 cache-sel ellátott négymagos chipek TDP-je újra 130 watt körüli értéket vehet fel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés