A fénygyűjtő

Ezzel a címmel készült rövid riportfilm az indiai Dilish Parekh gyűjtővel, aki Guinness rekorder fényképezőgép gyűjteménnyel rendelkezik.

Dilish Parekh a fényképezőgépek gyűjtését még 1970-ben kezdte, amikor a nagyapjától megkapta az első darabot. Mivel akkoriban még messze nem volt internet, így a bolhapiacokon és egyéb helyekről kellett bővítenie a gyűjteményét, mely 1890 és 1960 között készült darabokból áll főként. Később az országban tett utazásai során sem hagyott fel a kereséssel, így bármerre is járt, új fényképezőgépekre vadászott mindig. Elmondása szerint sosem fizetett többet egy-egy darabért, mint 15 dollár. 2003-ban már több, mint 2600 darabos gyűjteménnyel rendelkezett, ami 4 évvel később már majd 4500 darabot számlált. A kollekciójában igazi ritkaságok is vannak, mint például egy Leica 250 Reporter, ami jelenleg nagyjából 80 000 dollárt ér önmagában, de emellett olyan érdekességek is vannak, mint kém- vagy épp órakamerák.

Ahogy Dilish Parekh fogalmazott: "Nevezz meg egy fényképezőgépet és nálam megtalálod. Egyébként sem lenne nagy dolog megdönteni a világrekordomat, de már most több mint 4500 fényképezőgépem van. Ha mostantól mindennap csak egyet is vennél, akkor is 12 évedbe kerülne utolérni. Bár akkora én már jóval előrébb fogok járni."

  • Kapcsolódó cégek:
  • Leica

Előzmények

Hirdetés