Hirdetés

3D nyomtatással testreszabható perifériákat készít a Microsoft

Az újdonságok olyanok számára készültek, akik testi adottságaik miatt nem képesek a hagyományos egér és billentyűzet kezelésére.

A legnagyobb IT cégek sok okot adnak rá, hogy a felhasználók támadják őket, az Apple vs. Microsoft (vagyis mostanában inkább Apple vs. Google) háború pedig talán soha nem fog véget érni, az miatt viszont egy szavunk sem lehet rájuk, hogy mindegyikük élen jár a testi adottságaikat tekintve korlátozottan élők segítésében. Míg az Apple főleg operációs rendszereiben figyel különösen például a látás- vagy hallássérültek igényeinek kiszolgálására, addig a Microsoft (az ebből a szempontból szintén elég jól álló Windows operációs rendszer útjának egyengetése mellett) a hardveres piacon is képviselteti magát.


[+]

Legújabb, Microsoft Adaptive névre keresztelt termékcsaládjuk tagjai azok számára lehetnek hasznos kiegészítők, akik például végtagjaik elvesztése miatt nem tudják kezelni a hagyományos egereket és billentyűzeteket. A kétgombos Adaptive Mouse a megszokott verzióktól eltérően szögletes, a legkevésbé sem ergonomikus kialakítást kapott, önmagában pedig nem is használnánk szívesen, a gyártó viszont nem csak készített egy sokkal kényelmesebb „markolatot” és egy, bármelyik oldalhoz rögzíthető hüvelykujjtámaszt az egérhez, de különböző 3D-s fájlokat is a vásárló rendelkezésére bocsát, amit némi alakítgatás és személyre szabás után akár önállóan is ki lehet nyomtatni egy erre alkalmas 3D nyomtató segítségével.


[+]

Ugyanez igaz az Adaptive Button családra is, amelyek között egyszerű kétgombos, vagy digitális paddal, illetve joystickkel ellátott, apró kockákra lelünk. A rajtuk található, egyszerűen kezelhető beviteli eszközöket alapvető billentyűfunkciókkal, vagy komplexebb makrókkal is felruházhatjuk, a 3D fájloknak köszönhetően pedig olyan, a gyári megoldásoktól teljesen eltérő felépítésű perifériákat hozhatunk létre, amit bárki képes lehet majd használni.


[+]

Az Adaptive Button gombokat és a Mouse egeret is egy Adaptive Hub névre keresztelt központi egységhez tudjuk csatlakoztatni Bluetooth kapcsolaton, vagy USB Type-C vezetéken keresztül, így nem lesz szükség arra, hogy minden egyes gombnak külön csatlakozót találjunk például egy kevés porttal megáldott notebookon.

Az egéren felül legfeljebb négy gombot tudunk a hubra kötni, emellett az eszköz rendelkezik olyan, 3, 5 milliméteres jack csatlakozóval is, amit a legtöbb, hasonló kategóriájú termékeket gyártó cég (például Logitech) is használ, bár azt a Microsoft nem árulta el, hogy hány darab jack aljzatra számíthatunk. A várható vételárakat sajnos szintén homály fedi, az viszont biztos, hogy a piaci premiert őszre tervezik.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés