2016-ra megduplázódik a HDD-k sűrűsége?

Az IHS iSuppli közzétett egy piackutatást a merevlemezekkel kapcsolatban, amelyben azt vizsgálják, hogy a következő pár évben mennyivel nő a termékek kapacitása. Jelenleg maximum 4 TB-os HDD-t lehet vásárolni az üzletekben, sajnos eléggé drágán. A következő lépcső az 5 TB lehet, mivel már léteznek olyan tányérok, melyek 1 TB-ot képesek tárolni. Ebből öt elhelyezése egy HDD-n belül viszonylag vastag terméket szül, de például a Hitachi 4 TB-os megoldása öt darab 800 GB-os tányérral dolgozik, így a kivitelezhetőséggel nincs gond.


(forrás: IHS iSuppli)

Az IHS iSuppli jelentéséből kiderül, hogy jelenleg egy négyzethüvelyknyi területre 625 gigabit információ írható, és idén már elérhető lesz a 780, jövőre pedig a 900 gigabit/négyzethüvelyk is. Manapság minden HDD-gyártó a PMR (Perpendicular Magnetic Recording) technológiát használja, mely lassan eléri az elméleti határokat, ami nagyjából 1 terabit/négyzethüvelyk. Ezután a cégek a HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording) technológiában látják a jövőt, melyre a Seagate erősen épít, és a vállalat szerint a következő évtizedben a négyzethüvelykenkénti adatsűrűség az 5-10 terabitet is elérheti. Az IHS iSuppli kutatása 2016-ra 1,8 terabitet jósol egy négyzethüvelyknyi területre, ami tarthatónak tűnik, ha beválik a HAMR technológia. Ezzel 2016-ban 14 TB-os merevlemezekre is lehet kilátás, de ez az érték csupán elméleti számításokon alapszik.

Természetesen a tárkapacitás növelése rendkívül fontos, hiszen a Full HD-s kijelzőket lassan leváltják a 4K-s megjelenítők, így az ehhez készülő tartalmak rengeteg helyet igényelnek majd.

Előzmények

Hirdetés