12 GB memóriával jön a Radeon RX 6700-as sorozat

Az útitervben nem szerepel 6 GB-os verzió, de ezt a gyártópartnerek még pótolhatják.

Januárban végre élénkülni fog a VGA-piac, ugyanis az NVIDIA már készül a virtuális CES rendezvényre, és ezzel párhuzamosan az AMD is hozza az újabb fejlesztéseit. Utóbbi vállalat a Navi 21 után a Navi 22-et veti majd be, amely a középkategória fölé pozicionált Radeon RX 6700 sorozat része lesz.

A gyártástechnológia szempontjából marad a TSMC 7 nm-es node-ja, és a Navi 22 kiépítése leginkább egy felezett Navi 21-re emlékeztet. Persze ez leginkább csak a multiprocesszorok számára igaz, 20 WGP-vel lehet majd találkozni a rendszerben, a nehezebben skálázható elemek, mint a parancsprocesszorok, illetve a multimédiás és kijelzőmotorok tekintetében megmaradnak a nagyobb testvér képességei. A memóriabusz 192 bit széles lesz, ami abból tudható, hogy az útitervben csak 12 GB-os modellek szerepelnek. Valószínűleg az Infintiy Cache is része a lapkának, de szinte biztos, hogy nem 128 MB-os kapacitás mellett, várhatóan 64-96 MB közé esik majd ez a paraméter.

6 GB-os modellel egyelőre az AMD nem is tervez, aminek úgy tudjuk, hogy a legfőbb oka a Samsung, ugyanis a dél-koreai memóriagyártó a 2 GB-os GDDR6 memórialapkák döntő többségét a Radeonokra készíti. Erre a generációra az AMD 1 GB-os GDDR6-os chipeket nem is rendelt, de persze ezt később még a gyártópartnerek megtehetik.

A legérdekesebb fejlesztésnek a Navi 23 tűnik, amely abból a szempontból fura, hogy alig csökken benne a multiprocesszorok száma a Navi 22-höz viszonyítva. Ez valószínűleg egy kifejezetten mobil fókuszú fejlesztés, amiből persze lehet tervezni asztali variánst, de a tömegpiac számára mindenképpen kell egy relatíve olcsón gyártható, a saját kategóriájában gyorsnak tekinthető termék, amit sok OEM-nek lehet majd biztosítani. Annyit tudni biztosan a hardverről, hogy itt már előkerülnek a nem túl nagy memóriakapacitások is, ez nyilván feltétele annak, hogy pénztárcabarát legyen a rendszer.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés