Hirdetés

Aktív témák

  • VGYke

    addikt

    A fénycsöves és LED-es LCD tévékkel kapcsolatban szeretnék néhány információt megosztani veletek.
    LCD két részből áll: egy TFT mátrixból és egy fényforrásból.
    A fényforrás elhelyezése lehet:
    -Perem (oldalsó), ami annyit jelent amennyi a nevében van, a fényforrás a képernyő peremén van, a fényt a képernyő mögötti, azzal párhuzamos reflektor osszlatja szét. Ezt ált. kisebb LCD-nél alkalmazzák (pl. mobiltelefon, PDA)
    -Közvetlen (hátsó), ahol nem a képernyő szélén, hanem mögötte több fényforrás van, a képernyő teljes hosszában. Ez 4x erősebb megvilágítást tesz lehetővé, mint a perem, ami ugye kell a jó képhez.
    A fényforrások közül alapvetően fénycsövekkel és LED-el találkozni.
    Fénycsövek:
    -CCFL: hidegkatód-fénycsövek
    -HCFL: melegkatódos fénycső, ez sokkal drágább mint a CCFL, de 3x annyi fényt képes kibocsátani és akár 50%-al kevesebb energiát fogyaszt. HCFL van pl. a Sony KDL-xx WE5W tévékben.
    LED:
    -Előny: 0 a bemelegedési idejük, így egy teljesen fekete kép megjelenítése esetén akár teljesen ki is kapcsolható (de nem egyenként!), többek között ezért lehet jobb a feketéje mint a fénycsöveseknek, valamint ezért kisebb az energia fogyasztása.
    -Van szines (piros, zöld, kék) LED megoldás, ahol nincs szükség a TFT panel színszûrésére,
    -Fehér LED megoldás, ahol az elv tök ugyan az mint a fénycsöveknél, csak LED világít. A fehér LED fehér színe "fehérebb" mint a fénycsöveké (ugye a fehér az ami minden színt tartalmaz), a fehéret színekre bontva, ezért ölelhet át nagyobb színskálát a LED-es megvilágítás.
    A LED megoldások lehetnek perem (mint a mobiltelefon) és közvetlen megvilágításúak.
    - Közvetlen (hátsó) megoldású pl. a 2008-as Philips PFL9803, ahol 128db szegmensbe szervezve vannak a LED-ek, 1 szegmensben 9db LED van, így 1152db LED világítja meg a képernyőt. Csak a szegmensek fényereje szabályozható külön-külön, tehát egyszerre 9db LED kapcsolható ki vagy be. Ez a local dimming, többek között emiatt jobb a feketéje.
    Ha szegmensbe (9 db LED tartományába) fekete háttérnél akár csak 1mm-es fehér kép is belelóg, 9db LED világít, ilyenkor egy ködös pacni lesz a képen, elméletileg homogén fekete szín a valóságban mégsem lesz az, ez a local dimming egy lehetséges problémája, amit a szegmensek számának növelésével lehet javítani. A 2009-es Philips PFL9704 modellben talán már több szegmens van...
    - Perem (oldalsó) megvilágításúak a Samsung 6-7-8000 modellek. Itt értelemszerűen nincs "local dimming". Arról sehol nem találtam információt, hogy a képernyő peremén hány db LED van és milyen csoportba szervezve, így fogalmam sincs ezeknek a tévéknek mitől jobb a fényereje és feketéje a fénycsöveseknél. Elég nehéz elképzelnem hogyan világítja be a peremen elhelyezett LED fényforrás a 46"-os képernyő közepét és hogyan lesz homogén a fényerő... :F

    Fényforrásokban van még persze OLED, stb. is. Csak ezek még a fejlesztés kezdeti stádiumában vannak (lehet kapni már Sony XEL-1 OLED TV-t, mérete 11"-os és ára 1700-2000 dolcsi, de 2010-ben lesz már 16"-os is vagy 5000 dolcsiért! :C )

    [ Szerkesztve ]

    kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni

Aktív témák