Hirdetés

Aktív témák

  • Capella

    senior tag

    Lassan én is lapos TV vásárlásra adnám a fejem. Eddig sikerült elhalogatnom a dolgot, hogy kivárjam a technológiaváltást, no meg legyen valami műsorsugárzás is hozzá. Így lehet nagyobbat ugrani.
    Egy ismerősömnél egy merevlemezes LG plazma adta az alapot, mert a hallottakkal és "rémmesékkel" ellentétben egészen jó és nézhető képe volt normál TV adásnál. Eltekintve a 4:3 arány miatt kissé torzított képen.

    Olyan 2,5-3 m-ről fogom nézni, és kb. 70x100 cm befoglaló méret lenne szerintem ideális nálam, hogy ne lógjon túlságosan bele az ablakba, és ne legyen olyan nagy, hogy az már az adott helyen túlzott. Vagy hamar meg lehet szokni a jót? ;)
    Szóval 37-40" képátló jön számításba, bár egyesek írták, hogy ilyen távolságról a 46-50"-ost is néznék. Nekem már a 42" is kicsit böhömnek tűnne ott, ha centizem.
    A fórumokat és a netet böngészve végül a plazma helyett kikötöttem az LCD-nél, és ha már az, meg egyébként is, akkor legyen full HD. Akár látom a különbséget, akár nem.
    A plazma egyrészt ott esett ki, hogy full HD-ban nem volnék hajlandó egy 350 W-os "hősugárzót" üzemeltetni, másrészt hogy ez a ghosting dolog mégis mennyire játszik, meg ha néha számítógép is lenne rákötve, inkább LCD-t javasolnak.
    Minden típus, márka mellett szólnak érvek, meg ellene is, végül ott kötöttem ki, hogy egy Sony 40W4000 volna összességében a legjobb nekem.
    Volna..., de ebben meg nincs a 100 Hz-es Motionflow technika. :O Hogy ez mennyire jó vagy kell a gyakorlatban, nem igazán tudom, de inkább a 24p-t is beáldoztam volna, amit lehet, hogy ki sem használnék egyhamar megfelelő műsorforrás hiányában. A 100 Hz viszont az kipróbálható és használható lenne.
    Még egy kis negatívum van a Sonynál. Inkább szerettem volna IPS panelt. Az LG6000 kiesett a nekem eszméletlen hülye dizájnja és mérete miatt, lukkal a közepén.
    Korábban Panasonic párti voltam, így még van egy jelöltem IPS-re, a TX-37LZD800 is, amelyik kicsit kisebb, kicsit drágább, de egy titkos előnye még lehetne. Ha valamikor veszek egy merevlemezes asztali felvevőt, az nagy valószínűséggel egy Panasonic lesz. DMR-EH68, vagy valamelyik utódja. Akkor pedig valami apró haszon és kényelem lehet ebből a Viera link dologból azonos márkák között.
    A Panasonicoknak igen jó képe van a Panasonic boltban, máshol talán kevésbé. :DDD Ennek meg a 4:3 átméretezése talán nem annyira jó, mint a Sony Smartja. :F
    Most már kivárom, míg szeptemberben megjelenik a Sony 40W4500, amelyik már 100 Hz-es lesz. Remélem nem spórolnak ki semmi egyebet a W4000-hez képest, sőt inkább beleraknak. Az árat meg meglátjuk, meg hogy itt mikor lesz.
    A Sony mellett szól a mindenféle tuner, amit eddig nem említettem, de nekem elég fontos. Legyen csak benne mpeg2/mpeg4 is, talán a DVB-C lesz legkevésbé kihasználható sallang. Bár olvastam, hogy ez a tuner kérdés is talán hiába, mert pl. UPC kártyát nem fogad, így mégis set-top-box kellett hozzá.
    A Smart, USB képnéző funkció, tűrhető távirányító, no és az igen kis fogyasztás, elég jó kép. Nekem a Sony külseje is inkább bejön, mint egy fényes káva vagy kijelző, ami a Samsungnak van, mégha a képe utóbbinak picit jobb is.

    Most nézegettem egy ideig egy boltban, egymás mellett volt a Sony 40W4000, a Samsung LE40A656 és egy 42"-os Panasonic plazma. Ugyanaz a HD demó műsor, de ki tudja milyen készülékbeállításokkal. Én nem piszkáltam, az eladót nem kértem, egyelőre csak néztem.
    A Samsungnak mintha egy picit jobb képe lett volna, de inkább élénkebb, bár valószínűleg nagyobb fényerővel ment. Ez mindjárt kiderült, amikor egy szürke rész volt szöveggel. A Samu sok árnyalattal világosabb volt, szinte fehér a többihez képest, a Sony szürkébb, sötétebb, de eléggé egyenetlenül. :U
    A plazma képe mindkettőnél szürkébb volt már a műsor alatt is, kevésbé volt élénk. Nyilván beállítás és fényviszonyok kérdése is.
    De ha nem egymás mellett lenne, a Sony egész elfogadható, főképp hogy valószínűleg a Samu fényerőből vissza kellett volna venni, és nem vizsgálnám folyton az aktuális különbséget. Mert egetverő különbség nem volt, hacsak egy résznél fel nem tűnt, hogy mintha a Sony darabosabban, döcögve rajzolta volna ki az erdő leveleit. A Samu valahogy simábban tette ezt, de más gyors részeknél meg nem tűnt fel ilyen talán zavaró hiányosság a Sonynál. A 100 Hz kérdése is még beleszólhat ebbe, bár valahol írta talán éppen Cifu, hogy a Sonynak ez a fajta elektronikája náluk sem látszott csúcs tökéletesnek.
    Most egyelőre várom a 100 Hz-es Sonyt, illetve szívesen fogadok tapasztalatokat a Pana TX-37LZD800-ról, és hogy mennyire érdemes figyelni erre az azonos márka közti Viera kapcsolatra.

Aktív témák