Hirdetés

Aktív témák

  • KillHates

    nagyúr

    válasz @lbert #5081 üzenetére

    Amit HummerRC kihagyott a dologból az a környezetvédelem:
    Az Lithium-Ion akkumulátorok, egy speciálisan kezelt fémből az ionizált (elektromosan és kémiai úton kezelt Lithiumot tartalmazó) szicacsból állnak. Hasonló dologból mint az elektrolit kondenzátor. Ezek a hagyományos Li-Ion akkuk egy baromi hosszú szalagból állnak ami ipari ezüstből van és közé van töltve a kapacitív anyag (ami végeredményben az áramot tárolja) az ezüst fólia egyik fele nem vezet, a másik felét bipoláris anyaggal vonják be. A bipoláris anyag juttatja el az áramot a fólián keresztűl az elektródák elötti valamilyen kemikáliához (mindent én sem tudhatok) A DELL és a SONY akkukkal az volt a baj pár éve, mikor nagy őrület volt a robbanós akkukkal kapcsolatban, hogy a szigetelő lakk réteget át tudta szúrni a szivacsos anyagban levő rosszul feldolgozott Lithium kristály és ez zárlatot okozott ami további melegedést, amitől leolvadt a lakk, amitől megint melegedett, és jött a tüzijáték. De a kérdésre, hogy miért rossz a külön-külön jó cellákkal rendelkező akkumulátor nem válaszoltam, mert a cellák felépítését akartam először bemutatni.
    Tehát a fenti dolgok vannak benne az akkuban található "színes hurkákban" és ebből a lényeg a Lithium ami tudvalevő nehézfém és ha bekerül a biológiai körforgásba akkor onnét nem ürül ki; magyarán méreg! Erősen mérgezi a hidegvérüeket (gyorsan megöli őket) , de rákos elváltozást okoz a melegvérű állatoknál is.
    Ezért, hogy a lithium akkuk megőrizzék a kezelt állapotukat, magyarán közömbösített Lithium maradjon a cellák anyaga, ne "csapódjon ki" az elemi Lithium, ezért az akkukba töltésszámláló elektronikát építenek egy BQ IC képében, ez egy speckó flash IC, amit nem lehet írni, mert saját magát "nullázza" kereskedelmi forgalomban nem kapható, csak az akku gyártó cégeknek szállítanak, hogy otthoni körülmények között ne tákolgassa senki sem az akkukat. Ha ez az IC lenullázta magát, magyarán a gyártó által megadott töltés-kisütés ciklust elérte az akku, akkor használhatatlanná válik az akkupakk. Ekkor a környezettudatos ügyfél leadja a forgalmazó az akkumulátort (ezért nyugaton olcsóbban is adják az akkut, csak itt a mutyiországban nem működik a dolog) és vesz egy újat. A forgalmazó visszajutattja a "rossz" akkut a gyártóhoz aki szétszereli és az elektronikán a BQ IC-t kicseréli, a cellákat meg mélymeríti-feltölti meg egyéb hókuszpókokat csinál vele és amennyiben megfelelő egy gyárilag felújított (refurbished) akkuba beépíti (de gyanítom, hogy újnak is eladják) a rossz cellákat szétszedik, vegyi eljárással a Lithiumot kinyerik és újból feldolgozzák.
    Tehát a jónak látszó de gyorsan merülő akkukban valamelyik cella adta meg magát, az egyik napról a másikra "elromlott" akkukban meg a töltésszámláló "járt le"
    Ha a BQ IC elveszti az akkumulátort, magyarán az elektronikát lebontják a cellákról az esetek nagy részében azonnal "kinullázza" magát, tehát működésképtelenné válik az eletronika, halottnak fogja magát "tetetni". Az akkukban a cellacserés vagy elektronika cserés dolgognál ezt úgy szokták kiküsszöbölni, hogy a csere idejéig egy táppal megtáplálják az eletronikát, hogy azt "higyje" hogy nem lett levéve.
    De még millió dolog van még a noti akkujával kapcsolatban, az SM-Bus kommunikációtól kezdve a nominális feszültégen keresztűl, a meghatározott hőmérséklek karakterisztikáig.
    Tehát ez az írás korántsem ad kimerítő választ az akkuk "lelkivilágával" kapcsolatban...

    (bocsi a förtelmes hejesirásérd de kicsit tikkadt vagyok :D )

    Telefonszámom: 0️⃣6️⃣7️⃣0️⃣3️⃣3️⃣9️⃣9️⃣3️⃣3️⃣9️⃣ ... Ha nem válaszolok a privátra, akkor hívj fel...

Aktív témák