Qualcomm Snapdragon S3

A Qualcomm 2010 harmadik negyedévében bemutatott harmadik generációs Snapdragon S3 SoC rendszerét okostelefonokba/tabletekbe és egyéb multimédiás készülékekbe ajánlja. Leglényegesebb eleme a Qualcomm saját fejlesztésű Scorpion processzormagja, mely ARMv7 utasításkészlet architektúrát (ISA) használó Cortex-A8 referencia dizájnjára épül, de jelentős mértékben optimalizálták, így tudásban akár a Cortex-A9-et is felülmúlja (például magonként külön állítja az órajelét). A Scorpion magot használták már a korábbi Snapdragonokban is, de az S3-ban szerepelt először két maggal. Maximális órajele 1,5 GHz, de egyes modellekben elérheti az 1,7 GHz-et. Magonként 32 kB adat és 32 kB utasítás L1 gyorsítótára van, az 512 kB-os L2 gyorsítótárat pedig megosztva használja a két mag. A memóriavezérlő egycsatornás, ISM vagy LPDDR2 memóriát kezel, előbbit 333, utóbbit 266 MHz, en, ami turbóval felmehet 500 MHz-ig. A Snapdragon S3 az egymagos az S2-höz hasonlóan 45 nm-es gyártástechnológiával készül.

Qualcomm Scorpion processzormag vázlatos blokk diagramja
Qualcomm Scorpion processzormag vázlatos blokk diagramja

A Qualcomm saját fejlesztésű, Adreno grafikus magjait párosítja a Snapdragon SoC-okhoz, melyek alapját még az ATI rakta le Imageon termékcsaládjában, ez az AMD felvásárlás után került tovább a Qualcommhoz. A Snapdragon S3-ban dolgozó Adreno 220 unified shader felépítésű, tehát a vertex és pixel (vagy fragment) műveleteket ugyanazok az egységeik végzik, így a fix vertex és pixel shared egységes megoldásokkal (mint amilyen a Tegra SoC-os GeForce ULP-je) ellentétben bármilyen vertex és pixel aránynál közel optimálisan dolgozik. Támogatja az OpenGL ES 2.0, OpenVG 1.1 és EGL 1.4 API-kat, emellett még a DirectX 9.3-at, ami nagyjából megfelel a DicertX 9c-nek, jelenleg az okostelefon/tablet grafikus egységek felső középkategóriájába sorolható, de a következő Snapdragon generációkban megjelent Adreno 300 termékcsalád lényegesen gyorsabb nála.

Adreno grafikus magok erőviszonya
Adreno grafikus magok erőviszonya

A Qualcomm SoC-ok jellegzetessége, hogy erősen integrált rádió egységet tartalmaznak, a Snapdragon S3 esetében 3G (HSPA+) modem, GSM modul, n-es Wi-Fi adapter és Bluetooth 4.0 adapter kerülhet bele, így a rendszer nagyon kompakt lehet, ami kedvező árán is megmutatkozhat. Az S3 család nem túl nagy, mindössze három SoC tartozik bele, melyek csak a rádiós egység kiépítésében különböznek.

Qualcomm Snapdragon S3
CPU 2 darab ARM Cortex-8-ra alapozó, saját fejlesztésű Scorpion ARMv7 mag
CPU órajel 1,5 GHz-ig (egyes modellekben 1,7 GHz-ig)
Cache Level 1 - magonként 32 kB utasítás és 32kB adat
Level 2 - 512 kB megosztva a magok között
GPU Qualcomm Adreno 220
Kijelző támogatás legfeljebb 1440x900 pixeles saját képernyő 24 bites színfelbontással
RAM verézlő 32 bit ISM vagy LPDDR2 vagy DDR2
RAM típus ISM 333 MHZ, LPDDR2 266M (turbóval 500 MHz)
RAM mérete Legfeljebb 2 GB
Gyártástechnológia 45 nm
Hátlapi kamera 16 megapixelig
OpenGL ES verzió 2.0
OpenVG verzió 1.1
DirectX verzió 9.0c
Modellek MSM8260 - 3G modemmel
MSM8660 - 3G modem és telefon modullal
APQ8060 - nincs modem

A Snapdragon S3-at előszeretettel használja a HTC, például Sensation és Amaze típusaiban, feltűnt a Sony felső kategóriás modelljeiben, mint Xperia SL, de a Samsung Galaxy S II egyes változataiban is alkalmazták, továbbá a különleges Xiaomi Phone M1 is erre épül. Tablet vonalon a Huawei MediaPad S7-301u-ban vagy a Vodafone Smart Tab 7-ben és a WebOS-t használó HP TouchPadben találkozhattunk vele.

Hirdetés