2019. július 20., szombat

QDEF (kvantumpontok)

  • (p)
Írta: Daywalker | Utoljára frissítve: 2013-05-24 17:53

A QDEF, azaz Quantum Dot Enhancement Film lényegében egy olyan vékony, QD (kvantumpontos, avagy félvezető nanokristályos) réteggel ellátott optikai film, ami a háttérvilágítás és az LCD mátrix közé közé integrálva nem csinál mást, mint helyettesíti a diffúzor réteget és a standard (kékített, gallium-nitrides) LED-es háttérvilágítás fényét széles spektrumú fehér fénnyé alakítja.

Ezt úgy érik el, hogy a filmrétegre több milliárd, eltérő méretű nanokristályt (kvantumpontot) visznek fel, amelyeket a megadott hullámhosszú fényt kibocsátó háttérvilágítás fénye gerjeszt. A nanokristályok ennek hatására méretüktől függően különböző hullámhosszú fényt bocsátanak ki (a nagyobb részecskék hosszú, a kisebbek pedig rövidebb hullámhosszú fényt jelentenek), melyeket jó arányban keverve (azaz minden részecskéből az optimális mennyiséget felhasználva) széles spektrumú fehér fény nyerhető.

A QD film összességében hatékonyabb a fehér LED-es megoldásoknál és extra széles színtér visszaadását teszi lehetővé – amiből persze akkor profitálunk, ha a forrás vagy a megjelenítendő tartalom is támogatja az sRGB-nél nagyobb színteret. A fejlesztők azt ígérik, hogy a QDEF alkalmazásával az eddiginél gazdagabb színvilágot kapunk, és nagyobb hatékonyságnak köszönhetően a fogyasztás is jelentősen csökkenthető.

Ezzel a technológiával kísérletezik a Nanosys a 3M-mel szövetkezve, illetve, a Sony Triluminous tévéi is kvantumpontos eljáráson alapuló fejlesztésre épülnek.

Ha pontatlanságot találsz a cikkben, kérjük, írd meg a szerzőnek!
A bejegyzés utolsó frissítésének időpontja: 2013-05-24 17:53

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.