OpenCL Embedded Profile

Az OpenCL platformról az alábbi bejegyzésben írtunk, de ennek a rendszernek létezik egy úgynevezett Embedded Profile verziója, amit elsősorban azért alakított ki a Khronos Group, hogy a technikai értelemben fejletlenebb ultramobil grafikus vezérlők is támogathatók legyenek. Minden egyes új OpenCL verzió bemutatásánál változhat a fő verzió, azaz a Full Profile és a butított Embedded Profile közötti különbség is eltérő lehet. Alapvetően azonban csak a mobil szinten nem annyira fontos funkciók szempontjából lesz eltérés.

Hirdetés

Az OpenCL 1.2-es verziójában a legfőbb különbségeknek az számít, hogy az Embedded Profile esetében a 64 bites integer, a 3D képek, valamint a 2D képtömbök esetében az írás támogatása teljesen opcionális. Az Embedded Profile ezek mellett lényegesen engedékenyebb a lebegőpontos számítások pontosságára vonatkozóan, így nem követeli meg a hardvertől az IEEE 754-2008-as szabvánnyal való kompatibilitást, illetve a kerekítés szempontjából nem kötelező az előbbi szabványban leírt round-to-nearest mód támogatása.

Az Embedded Profile opció úgymond engedékenysége fontos szempont, mivel az alap Full Profile specifikációt csak az ARM Mali-T600 sorozat, a Vivante Vega 1X, 2X, 4X és 8X, valamint az Imagination PowerVR G6000 család és az SGX 545 támogatja. A Qualcomm Adreno 300-as megoldások, az Imagination PowerVR SGX 543, 544 és 554, illetve a Vivante Vega-Lite az Embedded Profile specifikációknak felelnek meg.

Az Intel tulajdonába került Creative ZiiLabs sorozat képességei elvi szinten nem számítanak, hiszen a termékskálát már nem forgalmazzák, de azért megjegyezzük, hogy a StemCell architektúra is a Full Profile specifikációt támogatta.

Sajnos a mobil operációs rendszerek esetében az OpenCL kihasználása falakba ütközik, ugyanis az Google nem szeretné, ha a Android szegmentálása a jelenleginél nagyobb mértéket öltene. Emellett az Apple sem építette még be a támogatást az iOS-be, de utóbbi cég idővel él majd ezzel a lehetőséggel, hiszen ez versenyelőnyt biztosít a Google-lel szemben.

Hirdetés