Hirdetés

Mi az az Eye-Fi és hogyan működik?

Hirdetés

Az Eye-Fi egy kaliforniai cég, amely nevével azonos jelzésű SDHC memóriakártyákat forgalmaz. Jelenleg három termékkel vannak jelen a piacon, ezek név szerint: Pro X2 (Class 10-es besorolású, 16 GB kapacitású), Mobile X2 (Class 6 besorolású, 8 GB kapacitású), valamint Connect X2 (Class 6 besorolású, 4 GB kapacitású). A memóriakártyák közös jellemzője, hogy vezeték nélküli hálózati kapcsolatra képesek bármiféle kiegészítő nélkül, ráadásul pluszszolgáltatásokat is kapunk, melyek száma azonban az adott típustól függ. Ezek a pluszfunkciók alábbiak szerint alakulnak:

  • Pro X2: vezeték nélküli RAW fájlfeltöltés, Wi-Fi alapú geotaggelés, „végtelen kapacitás”, automatikus videó- és fényképfeltöltés.
  • Mobile X2: „végtelen kapacitás”, automatikus videó- és fényképfeltöltés.
  • Connect X2: „végtelen kapacitás”, automatikus videó- és fényképfeltöltés.

A „végtelen kapacitás” annyit tesz, hogy anyagaink biztonságos átmásolása után a kártya automatikusan törli tartalmát, így azt a hatást kelti, mintha sosem telne meg.

Ha Eye-Fi memóriakártyát használunk fényképezőgépünkben, akkor lehetőségünk nyílik arra, hogy képállományainkat vezeték nélküli hálózaton keresztül automatikusan feltöltsük MS Windows, illetve Apple Mac OS X operációsrendszert futtató számítógépünkre. Egyes modellekkel fényképmegosztó szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, illetve feltölthetjük fotóinkat blogokra, közösségi oldalakra, mint például a Flickr, a Picasa, a Facebook és a PhotoBucket, vagy mozgóképeinket a YouTube-ra.

A feltöltések az Eye-Fi szerverein keresztül zajlanak, de helyi eszközeinkre (mint például a számítógép) természetesen offline módban is működik a másolás (a Hama 4 GB-os Eye-Fi kártyáját teszteltük is). A manapság használatos biztonsági protokollok sem okoznak gondot (például WEP 64/128, WPA-PSK, WPA2-PSK), a készülékek hatótávolsága beltéri használat mellett körülbelül 14, kültéri alkalmazás során kb. 28 méter. Az áramellátásról a „gazdatest”, tehát a fényképezőgép gondoskodik. Mindhárom Eye-Fi memóriakártya ismeri a 802.11b/g/n vezeték nélküli szabványokat.

Hirdetés