Hirdetés

Meghajtók méretszabványai

A merevlemezek (HDD) illetve az SSD-k többféle fizikai kivitelben kerülnek forgalomba. Ennek elsődleges oka, hogy az egyes modelleket eltérő területre szánják. Az egyes szabványok csak a felfogató pontokat (rögzítő csavarmenetek) definiálják, így a tervezők a meghajtók magasságát illetően egy bizonyos intervallumon belül szabad kezet kapnak.

Hirdetés

3,5": Az asztali merevlemezek jellemzően 3,5"-os kivitelben (101,6 × 146 mm) érhetőek el, de magasságuk a lemezek (tányérok) számától függően 26 és 42 milliméter is lehet, de léteznek 20 milliméter magas modellek is. Ugyan meglehetősen ritkák, de ebben a méretben akár SSD-vel is találkozhatunk.

2,5": A 2,5"-os (69,85 x 100,45mm) meghajtókat a mobil gépekbe, azaz elsősorban notebookokba szánták, bár ma már az SSD-k döntő többsége ilyen formátumban lát napvilágot, illetve szervereke szánt merevlemezek között is rendszeresen előfordul ez a kompaktabb formátum. Az ezen kategóriába tartozó meghajtók magassága relatíve széles tartományban mozog. A legvékonyabb modellek értéke csupán 7 milliméter, míg a nagyobb (kapacitású) darabok magassága 8,5, 9,5, 10,5, 12,5, 15, 17, vagy akár 19 milliméter is lehet. Ennek okán néhány esetben akár inkompatibilitásba is ütközhetünk, így egy esetleges vásárlás előtt erősen ajánlott ellenőrizni az adott gép tulajdonságait.

1,8": Az 1,8"-os merevlemezes meghajtókkal és SSD-kkel szinte kizárólag notebookokban találkozhattunk, ráadásul ez a kategória kétféle fizikai kialakítást is felvonultat: 60 x 70 mm és 54 x 78 mm.

1": A merevlemezek közé sorolható, 42,8 × 36,4 x 5 mm-es méretekkel rendelkező Microdrive-ot ma már inkább csak a történelem részeként lehet emlegetni. Az egykori, CompactFlash formátumú meghajtó a NAND-alapú kártyák rohamos fejlődésével mára gyakorlatilag teljesen kiszorult a piacról.

mSATA: Az mSATA formátumú SSD-kkel elsősorban megint csak notebookokban találkozhatunk, de egyre több alaplap kerül forgalomba, melyen megtalálható a kompatibilis aljzat. Ezzel a szabvánnyal foglalkozó korábbi bejegyzésünk itt olvasható.

Hirdetés