Hirdetés

Kalibrálás

Monitorokkal és notebookokkal foglalkozó cikkeinkben gyakran szerepel a kalibrálás kifejezés. Mi az a kalibrálás? És egyáltalán mi szükség van rá? Nos, az emberek többsége nagyon jól elvan a monitor kalibrációja nélkül is, azonban ha számítógépünket képek, rajzok, esetleg animációk alkotására használjuk, akkor nagyon is jól jöhet, sőt szinte kötelező a kalibráció.

Hirdetés

Ha a monitor képernyőjén megjelenő kép és ugyanaz a kép kinyomtatva másképpen fest, azaz nem egyeznek a színek, akkor a monitor kalibrálására van szükség. Minden egyes szín a három alapszín, a vörös, a zöld és a kék "keverékéből" jön létre, azaz minden egyes szín egy három tagú színkóddal, az sRGB színkóddal írható le. A fehér a 255/255/255, a fekete a 0/0/0, a narancssárga a 255/165/0 és ezt sorolhatnánk a végtelenségig (255 a maximális érték, mert egy színkód 8 bit, azaz 1 byte hosszú, márpedig 255 = 11 11 11 11).

Ha készítünk egy képet, amin egy narancs látható, és kinyomtatjuk akkor a papírra nyomtatott narancs színe 255/165/0 lesz, de a monitor kalibrációja nélkül könnyen lehet, hogy a monitoron megjelenő narancs a valódi narancssárgától, a 255/165/0-s kódtól eltérő színben jelenik meg, monjduk picit vörösesebb lesz (255/150/0). A monitor kalibrációjával azt érjük el, hogy a monitoron megjelenő színek ténylegesen olyanok legyenek, amilyennek az adott színnek lennie kell, azaz amit az sRGB színkód leír.

A kalibrálás legegyszerűbb formája a monitor kontrasztjának és fényerejének beállítása. Ennél picit komolyabb eredménnyel kecsegtet, ha kifejezetten színek beállítására szakosodott programokat használunk. Ellenben ha valakinek a munkája megköveteli a színhű ábrázolást, akkor hardveres kalibrációra lesz szüksége, és itt jönnek képbe a monitorkalibráló eszközök, illetve használatuk, amiről részletesen írtunk egy évekkel ezelőtt megjelent cikkünkben.

Monitorkalibráló eszközök című bemutatónkban röviden felvázoljuk a kalibrálás mikéntjét, és bemutatjuk az általunk is használt GretagMacbeth (mostanra X-Rite) Eye One Display 2 eszköz működését és használatát.

Hirdetés