Hirdetés

IGZO kijelzők, egyszerűen

A 2008-as esztendő környékén bukkantak fel az első hírek az IGZO névre hallgató TFT technológiáról, noha a feltalálás dátuma még ennél is régebbre, 2003-ra nyúlik vissza. A Sharp, mint az LCD piac egyik meghatározó szereplője, már régóta kacérkodik az eljárással. A tervek szerint már 2011-ben elindult volna a gyártás, de bő fél évet csúsztak. Az Oxide-TFT-nek is nevezett megoldás előnye a kisebb károsanyag-kibocsátás mellett, hogy alkalmazásával nagyobb pixelsűrűség érhető el.

Hirdetés

A titok nyitja, hogy az alkalmazott félvezetőt (TFT) indium (In), gallium (Ga), cink (Zn) és oxigén (O) keverékéből készítik (innen az IGZO rövidítés), ami az LCD-knél jelenleg széles körben használt a-Si (amorf szilícium) TFT-knél sokkal jobb vezetőképességgel rendelkezik azonos méret mellett. Mivel ez a vezetőképesség jóval több annál, mint amire szükség van, így lehetőség adódik arra, hogy azonos teljesítmény megtartása mellett az IGZO technológiával készített tranzisztor mérete, azaz ebből adódóan a képpontméret is csökkenjen. Ennek köszönhetően végeredményben azonos felületen sokkal több képpont helyezhető el – ergo nő a pixelsűrűség.

(forrás: The Wall Street Journal)
(forrás: The Wall Street Journal)

Az IGZO további előnye a nagy képpontsűrűség mellett az alacsonyabb fogyasztás, ami abból adódik, hogy szivárgási áram sokkal kisebb, mint az a-Si megoldásoknak. Ennek köszönhetően az IGZO kijelzők képpontjainak meghajtása, azaz a képtartalom frissítése is újszerű metódussal történik (lényegében kevesebb kapcsolás szükséges), amiből főleg statikus képek megjelenítésénél lehet profitálni, mely az okostelefonoknál és tableteknél kifejezetten előnyös. Mindemellett a kevesebb kapcsolás kevesebb zajjal is jár, így az érintéses bevitel által generált jelet (feszültséget) is sokkal egyszerűbb felismerni, főleg ha azt nem ujjal, hanem kisebb felületen érintkező stylus-szal végezzük. Végeredményben az IGZO kijelzőn könnyebb megvalósítani a pontos érintéses bevitelt, ami kritikus egy nagy képpontsűrűséggel rendelkező kijelző esetében.

Tervezett IGZO panelek és azok tulajdonságai
Kijelzőméret 10" 11,6" 13,3" 14" 15,6" 32"
Felbontás 2560x1600 2560x1440 2560x1440 3200x1800 3200x1800 3840x2160
Képpontsűrűség 300 ppi 253 ppi 220 ppi 262 ppi 235 ppi 140 ppi
Felhasználás HD notebookok Notebook Monitorok

A Sharp IGZO technológiával készülő panelekkel a gyártó saját termékein kívül találkozhatunk még az ASUS, a Dell, és a Fujitsu eszközeiben is, illetve a Samsung is licenceli a technológiát, így a koreai gyártó egyes termékeiben is fellelhető (például Samsung ATIV Book 9 Plus notebook).

Hirdetés