Hirdetés

Hűtőventilátorok főbb paraméterei

Legyen szó processzorhűtőről, tápegység vagy házhűtő ventilátorról, mindegyiknek megvannak a saját paraméterei, amelyek nem csak a tájékoztatás végett vannak feltüntetve a csomagoláson (vagy a gyártó weboldalán), hanem egyes esetekben meghatározzák a felhasználási terület is.

Átmérő: A leggyakrabban használt paraméter, hiszen ez határozza meg, hogy mekkora ventilátorhelyre szerelhetjük be az adott egységet. Ezen a téren rendkívül nagy a választék. A legnépszerűbb átmérő méretek milliméterben: 40, 60, 80, 92, 120, 140, de ennél nagyobbak is léteznek.

Hirdetés

Vastagság: Az átmérőhöz hasonlóan szintén fontos paraméter lehet abban az esetben, ha speciális felhasználási területre keresünk ventilátort. Alapesetben a hagyományos 80-140 mm átmérőjű PC-s szélgépek vastagsága 25 mm, de bizonyos low profile alkalmazásoknál ennél vékonyabb (10-20 mm) darabok is előfordulnak ezzel az átmérővel.

120 milliméter átmérőjű ventilátorok különböző vastagsággal
120 milliméter átmérőjű ventilátorok különböző vastagsággal

Fordulatszám: A lapátok forgási sebességét, pontosabban egy perc alatt megtett fordulatot jellemző adat. Mértékegysége az rpm, azaz revolutions (vagy rotations) per minute (fordulat/perc). A magasabb fordulatszám magasabb légszállítást és szintén magasabb statikus nyomást eredményez, így ezzel a módszerrel a hűtés hatásfoka javítható, cserébe nagyobb szél- és motorzajjal kell számolnunk.

Légszállítás: A ventilátor által szállított légmennyiséget fejezi ki. Mértékegysége m³/h vagy cfm (cubic feet per minute - köbláb/perc) lehet. Erre nagyon oda kell figyelni vásárláskor, mivel egyes gyártók a cfm-et használják, míg mások köbméter/órában adják meg a légszállítást, azonban a két egység nem egyforma: 1 cfm=1,699 m³/h / 1 m³/h=0,589 cfm.
A légszállítás nem csak a ventilátor fordulatszámától függ, hanem lapátszögtől és a fizikai méretektől is, hiszen nagyobb átmérő és vastagabb felépítés nagyobb felületű lapátokat eredményez, amelyek adott fordulatszám mellett több levegőt tudnak mozgatni, mint egy kisebb, de ugyanakkora fordulatszámú ventilátor.

Statikus nyomás: Szintén a lapátszögtől és a fordulatszámtól függ a ventilátor statikus nyomása, amelyet vízoszlop milliméterben (mmH2O) vagy higanymilliméterben (mmHg) adnak meg. Hasonlóan a légszállításhoz, ezek sem egyformák. 1 mmH2O=0,0735 mmHg / 1 mmHg=13,595 mmH2O. A statikus nyomás, mint paraméter, akkor játszik nagy szerepet, ha a levegőt nagy légellenállást kifejtő szűk helyeken (például hűtőbordák sűrű lamellái vagy folyadékhűtő radiátorok) kell áramoltatni. Ez esetben hatékonyabb egy nagy statikus nyomású ventilátort használni, mint egy nagy légszállítással bíró, de alacsony nyomásút, ami inkább akkor hatékony, ha csak csekély légellenállással kell számolni (például házszellőztető ventilátorok).

Zaj: Kevés kivételtől eltekintve (például Arctic) egy ventilátor által kibocsátott zajra a gyártók az emberi hallás karakterisztikájához igazított, úgynevezett súlyozott hangnyomás értéket (dBA) adnak meg. Minél kisebb ez az érték, annál halkabb a ventilátorunk. Jellemzően a 20 dBA az a határ, ami alatt egy hűtés halknak mondható.

A ventilátorok részletes technikai paramétereit a motor házára ragasztott matricán feltüntetett típuszsámból deríthetjük ki az adott gyártó weboldalán.
A ventilátorok részletes technikai paramétereit a motor házára ragasztott matricán feltüntetett típuszsámból deríthetjük ki az adott gyártó weboldalán

Csatlakozó típusa: Alkalmazási területtől függően különféle csatlakozókkal találkozhatunk. A hagyományos, Molex-nek hívott 4 tűs periféria tápcsatlakozó közvetlenül a tápegységhez illeszthető, amin keresztül folyamatosan 12 voltos feszültséget kap. A másik elterjedt megoldás az alaplapi kivezetésekre ráhúzható csatlakozósor, amiből 3 és 4 tűs verziókkal is találkozhatunk. A kettő közötti jelentős eltérés, hogy utóbbi támogatja a PWM fordulatszám szabályozást, míg a másik nem. Ezeken kívül természetesen más típusú, speciális csatlakozók is előfordulhatnak, például tápegységekben.

Feszültség: A PC-s ventilátorok jellemzően 12 voltos egyenfeszültséggel (DC) működnek. Esetenként a lapátok forgásának indításához szükséges minimális indulófeszültséget vagy indítóáramot is feltüntetik.

MTBF: A ventilátor élettartamára utaló jelzés, általában órában megadva, ami általában a csapágyazás típusától és minőségétől, amit majd egy külön tudástár bejegyzés keretein belül tárgyalunk. Az MBTF pontos értelmezését az erről szóló külön tudástár bejegyzésben már alaposan kifejtettük.

Hirdetés