Hirdetés

2019. június 27., csütörtök

Szponzorunk

Számítógépházak főbb méretkategóriái

  • (p)
Írta: Kov1024 | Utoljára frissítve: 2013-05-17 16:26

A számítógépházak méretét elsősorban a konfigurációban szereplő alaplap határozza meg, hiszen az esetek többségében ez a legnagyobb alapterületű komponens. Éppen ezért a házakat gyakran úgy kategorizálják, hogy milyen szabványú alaplapok befogadására képes, de léteznek ennél jóval lazább besorolások is, ezek közül a legelterjedtebb a következő:

  • SFF (small form factor) – Változatos formájú, kisméretű házak, amelyek tipikusan beágyazott rendszereknek, esetleg apró asztali számítógépnek vagy HTPC-knek adnak otthont.
  • Mini torony (mini tower) – Jellemzően microATX szabványú alaplapokkal kompatibilis, kisméretű torony, főleg irodai környezetben kedvelt, ahol a bővítőkártyák és meghajtók száma egészen minimális.
  • Midi torony (midi tower) – A legtöbb asztali számítógép ebbe a kategóriába tartozik, ezek már normál méretű ATX alaplapokkal is szerelhetők, az átlagfelhasználás szempontjából általában bőséges bővítése lehetőségeket kínálnak. A legtöbb modellben számos 2,5, 3,5 és 5,25”-es meghajtóhely is rendelkezésre áll, és az újabbak ezek komolyabb megnyirbálása nélkül akár nagyobb VGA-kat is képesek már befogadni.
  • Teljes méretű torony (full tower) – Gyakran EATX és HPTX szabványú lapokat is gond nélkül befogadnak, a midi toronyhoz képest még tágasabb belsővel bírnak, egy komolyabb folyadékhűtés, és több, nagy VGA beszerelésének sem szabnak gátat, vagy akár szerverszintű rendszerekhez is alkalmasak.

(forrás: Falcon Northwest) [+]
(forrás: Falcon Northwest) [+]

Szokás még megkülönböztetni álló- és fekvőházakat is, de a fekvő elrendezésű asztali számítógépek az évek során szinte teljesen eltűntek, a szélesebb, mint magasabb felépítés leginkább az SFF kategória sajátja.

Ha pontatlanságot találsz a cikkben, kérjük, írd meg a szerzőnek!
A bejegyzés utolsó frissítésének időpontja: 2013-05-17 16:26

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.