Hirdetés

2019. június 27., csütörtök

Flynn-féle osztályozási modell

  • (p)
Írta: Abu85 | Utoljára frissítve: 2011-01-10 08:50

Az általános célú párhuzamos rendszerek kategorizálására az évek során több modell is kialakult, ám Michael J. Flynn nevéhez fűződik a legelterjedtebb, széles körben alkalmazott osztályozási modell, ami az adatok kezelése alapján állítja fel az alábbi kategóriákat:

  • SISD (Single Instruction Single Data): a végrehajtó egy órajelciklus alatt egy utasítást végez egy adaton. Klasszikus szekvenciális rendszer. Az ilyen elvű egységeket skalárfeldolgozónak nevezzük. Példa: Neumann-féle számítógép.
  • SIMD (Single Instruction Multiple Data): a végrehajtó egy órajelciklus alatt egy utasítást végez több adaton. Az ilyen elvű egységeket vektorfeldolgozónak nevezzük. Példa: vektorprocesszor, tömbprocesszor.
  • MISD (Multiple Instruction Single Data): a végrehajtó egy órajelciklus alatt több utasítást végez egy adaton. Létezése vitatható, hiszen eleve furcsa, hogy több utasítást adunk ki ugyanarra az adatra, de némi megkötéssel besorolhatók ide a csővezetékes gépek.
  • MIMD (Multiple Instruction Multiple Data): a végrehajtó egy órajelciklus alatt több utasítást végez több adaton. Az ilyen elvű egységek a szuperskalár feldolgozók. Példa: multiprocesszor, multiszámítógép.

Ha pontatlanságot találsz a cikkben, kérjük, írd meg a szerzőnek!
A bejegyzés utolsó frissítésének időpontja: 2011-01-10 08:50

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.