Hirdetés

Flynn-féle osztályozási modell

Hirdetés

Az általános célú párhuzamos rendszerek kategorizálására az évek során több modell is kialakult, ám Michael J. Flynn nevéhez fűződik a legelterjedtebb, széles körben alkalmazott osztályozási modell, ami az adatok kezelése alapján állítja fel az alábbi kategóriákat:

  • SISD (Single Instruction Single Data): a végrehajtó egy órajelciklus alatt egy utasítást végez egy adaton. Klasszikus szekvenciális rendszer. Az ilyen elvű egységeket skalárfeldolgozónak nevezzük. Példa: Neumann-féle számítógép.
  • SIMD (Single Instruction Multiple Data): a végrehajtó egy órajelciklus alatt egy utasítást végez több adaton. Az ilyen elvű egységeket vektorfeldolgozónak nevezzük. Példa: vektorprocesszor, tömbprocesszor.
  • MISD (Multiple Instruction Single Data): a végrehajtó egy órajelciklus alatt több utasítást végez egy adaton. Létezése vitatható, hiszen eleve furcsa, hogy több utasítást adunk ki ugyanarra az adatra, de némi megkötéssel besorolhatók ide a csővezetékes gépek.
  • MIMD (Multiple Instruction Multiple Data): a végrehajtó egy órajelciklus alatt több utasítást végez több adaton. Az ilyen elvű egységek a szuperskalár feldolgozók. Példa: multiprocesszor, multiszámítógép.

Hirdetés