Hirdetés

Egerekkel kapcsolatos alapfogalmak

8 / 12 / 16 bit data path (adatsáv): Amikor az egér használatban van, akkor elküldi azt az adatot, amely meghatározza, hogy az utolsó polling time óta mennyit mozdult. A 8 bites adatsáv nem elég 800 (vagy több) cpi-hoz, mivel nagy sebességű rántásoknál már negatív gyorsulást fogunk érzékelni, annak köszönhetően, hogy az adatfolyam telítődik.

8 bit data path:
8 bit = 28 = 256
Mivel meg kell különböztetni a horizontális és a vertikális elmozdulást és kell egy zéruspont is, ezért (256/2)-1 = 127 ticket tudjuk mozgatni az egeret az utolsó frissítés óta, hogy ne hagyjon ki a szenzor. 125 Hz-en ez a következőt jelenti: 125 Hz x 127 tick = 15 875 tick/másodperc. Ezt osztva az aktuális cpi-jal, majd megszorozva 2,54-gyel megkapjuk az adott egér úgynevezett perfect controlját centiméter/másodpercben a vonatkozó felbontáson és frissítésen.
Tehát: (Hz x tick) / cpi x 2,54 = <érték> cm/s, amit majd átváltunk m/s-ba.

8 bites adatsáv esetén 125 Hz-en és 400 cpi mellett tehát (125 Hz x 127 tick) / 400 cpi x 2,54 cm = 15 875 tick/s / 400 cpi x 2,54 cm = 100,80625 cm/s = ~1 m/s a maximális perfect control.

Ez mindössze a teoretikus maximális sebesség, amit az adatátvitel lehetővé tesz, önmagában nem jelenti azt, hogy a szenzor le is tudja követni.

Hirdetés

12 bit data path:
12 bit = 212 = 4096
Mivel meg kell különböztetni a horizontális és a vertikális elmozdulást és kell egy zéruspont is, ezért (4096/2)-1 = 2047 ticket tudjuk mozgatni az egeret az utolsó frissítés óta, hogy ne hagyjon ki a szenzor.

16 bit data path:
16 bit = 216 = 65536
Mivel meg kell különböztetni a horizontális és a vertikális elmozdulást és kell egy zéruspont is, ezért (65536/2)-1 = 32767 ticket tudjuk mozgatni az egeret az utolsó frissítés óta, hogy ne hagyjon ki a szenzor.

12+ bites adatsáv esetén ezt a limitet jellemzően sosem érik el az egerek. Több mint egy évtizedre visszamenően a használható rágcsálók már 16 bites adatsávot kaptak. Bizonyos 8 bites adatsávval rendelkező egerek (Logitech MX300/MX500, Microsoft WheelMouse Optical 1.1a/Intellimouse 1.1a/Intellimouse Explorer 3.0) az 500, illetve 1000 Hz-es polling rate használatával drasztikus perfect control speed növekedésen mennek keresztül (Logitech-ek: 1 m/s -> 3,91 m/s, Microsoftok: 1 m/s -> 1,5 m/s).

Always-On mode: Ez azt jelenti, hogy az egér szenzora sohasem kapcsol ki (amíg áram alatt van), ezzel biztosítva a hosszabb mozdulatlanság után megmozdított rágcsáló azonnali válaszreakcióját.

Angle snapping / prediction: Az a funkció, amikor a szenzor próbálja kiegyenesíteni az egérrel húzott vonalat – tehát az apró mozgatási tökéletlenségeket igyekszik korrigálni. Preferencia kérdése, hogy ez jó-e vagy sem. Grafikus munkákhoz szerencsésebb, ha nincs ilyen korrekció.

Braided cord: Harisnyázott kábel, ami az erek megtörésétől hivatott megvédeni. Az extra szövetrétegtől merevebb lesz a vezeték, és (értelemszerűen) a súlya is megnő. Léteznek egészen rugalmas példányok is, amik már kevesebb kompromisszummal járnak. A gyártók általában büszkén hirdetik, hogy ilyen drót lóg ki az adott termékükből, de érdemes elgondolkodni rajta, hogy az olyan hátrányok, mint a merevség, illetve a tömeg, nincsenek-e túlsúlyban az előnyökhöz képest (de igen).

cpi / dpi: "Counts per inch" / "dots per inch" (ez utóbbi a helytelen, mégis ez ragadt meg inkább a köztudatban). Azt jelöli, hogy 1 hüvelyknyi (2,54 cm-es) mozgatás során hány elkülönített pontot érzékel a szenzor. Nem mindig a több a jobb, sőt.

debouncing (time): Az az idő, amíg az egér nem érzékel még egy kattintást, gyakorlatilag egy extra késleltetés a véletlen dupla klikkek elkerülésére. Általában 4 és 16 ezredmásodperc közötti értékről van szó, egyes specifikus eseteken kívül ajánlott a minél alacsonyabb érték használata.

Enhance pointer precision (EPP): Egyenlő a magyar nyelvű Windows vezérlőpultos egérbeállításai között található, "a rámutatás pontosságának javítása" opcióval. Winaccel / Windows accel / windowsos egérgyorsításként is ismeretes. Fő funkciója a pontatlan egerek használhatóvá tétele, de csak elvben, a gyakorlatban érdemes inkább kikapcsolni. Sajnos még így sem szabadulunk meg teljesen a gyorsítástól, hiszen annak értékét csak 1-re veszi vissza a rubrika "pipátlanítása" (nekünk pedig 0 kell). Egyes egerek meghajtóiban a funkció már teljesen megszüntethető, de ha a miénk nem rendelkezik ilyen szoftverrel, külsős megoldáshoz kell folyamodnunk, és bele kell nyúlni a Windows regisztrációs adatbázisába – utóbbit mindenki saját felelősségre végezze el.

FPS: Frames per second. Ez gyakorlatilag azt az értéket jelöli, hogy a szenzor által a felületről készített képeket az egérben lévő DSP (Digital Signal Processor – Digitális Jelfeldolgozó Processzor) másodpercenként milyen rátával dolgozza fel. Minél magasabb ez az érték, annál pontosabban érzékeli a szenzor az elmozdulást, és annál finomabb a trajektória követése. Akkor is fontos szerepet játszik ez a dolog, amikor nagy sebességgel rántjuk az egeret. Ezért is van az, hogy míg a kései Microsoft WheelMouse Optical 1.1/Intellimouse 1.1a/Intellimouse Explorer 3.0 modellek "csak" 400 cpi-osok, mégis kiváló pontossággal és nagy sebességtartományban mozgathatóak a 9000 FPS-es képfeldolgozásának köszönhetően (pedig ~10 éves technológia; a mai átlag 6000-8000 FPS-re tehető).

Gold plated connections: Aranyozott USB-csatlakozó. Mivel digitális a jel, nem pedig analóg, így lényegi haszna nincs – ellenben jól néz ki, és jól is hangzik.

High speed motion detection (x G gyorsulás): Azt jelöli, hogy a szenzor milyen gyorsulást képes lekövetni. 15 G már jóval az emberi teljesítőképesség felett van, ezért is mókusvakítás, amikor egy egér technikai specifikációi között olvassuk a 40-50 G-s gyorsulás tűrését (a legerősebb rántásokkal sem lehet megközelíteni említett tartományt).

(Hyper)glide: Az egér alján található teflontappancsok, amin csúszik az egér. Tartósabb (és jobb minőségű), mint a skatez. Egy szett gyakran évekig elég. Egzakt egértípusokhoz külön vásárolható, az eredeti talpak helyére kell felapplikálni.

Input lag: Beviteli késés. Az az időtartam (ms, azaz ezredmásodperc), ami eltelik az egérművelet (megmozdítás/kattintás), és a képernyőn is megfigyelhető válasz (kurzorelmozdulás/kattintás regisztrálása) között. Ez vezetékes kapcsolat esetén 1-8 ms között mozog (8 ms az USB port sztenderd 125 Hz-es frissítése). Vezeték nélküli rágcsálók esetén az alap USB-késés megfejelődik a vezeték nélküli adatátvitel jelének késésével, s ez teszi őket alkalmatlanná komolyabb játékra (kivétel a Logitech Lightspeed technológiája, az valóban első osztályú és hozza a kábeles szintet). Sokan észre sem veszik (vagy nem tudják, hogy amit tapasztalnak, az ez), pedig nagyon is érzékelhető jelenségről van szó.

Interpolation: Amikor az egér meghajtója vagy firmware-je egy beépített algoritmusból emeli a szenzor felbontását a valós tartomány fölé (esetleg a natív felbontás alatt egy firmware-be integrált fokozattól eltérő értéken működik), így a létező pontok közé újabb pontokat átlagol. Ez a mesterséges növelés kivitelezhető a lencse nagyításának fokozásával is. Akárhogy is, a folyamat mindenképpen precízióvesztéssel jár, ezért az interpolált felbontások használata esetlegesen kerülendő.

Jitter: Az egérkurzor remegése. Ez a jelenség bizonyos egerekre jellemző (leginkább 800+ cpi felbontásokon), másokra nem. Általában a patkány alatt lévő felület is befolyással lehet rá. Natív felbontás alatt nem jellemző, afelett a cpi-jal együtt nő. A gyártók magas cpi-on hozzáadott smoothinggal próbálják ezt redukálni, de ehhez extra input lag társul, ami a csöbörből-vödörbe tipikus esete.

Lens rattling: A lencse nincs 100 százalékosan rögzítve a helyén, esetenként minimálisan elmozog, ezáltal némi pontatlanságot csempészve a kurzor mozgatásába, bár gyakran nincs igazi befolyással a lövölde végkimenetelére. Az angol "rattle" (csörgés/zörgés) szóból arra gondolhatunk, hogy ennek mindig van hallható vonzata, de ez nincs feltétlenül így. Házilag javítható némi szigetelőszalag közbeiktatásával.

LOD: "Lift-off Distance". Az az érték, amely megmutatja, hogy milyen magasságba lehet maximum emelni az egeret, hogy még érzékelje az alatta lévő felületet. Szükség esetén ez az érték házilag csökkenthető egy darabka szigetelőszalag ráapplikálásával, de ízlésesebb lehet vastagabb teflontalpakat venni. Az előbbi megoldást egyébként tape fixnek hívják. A lényege, hogy átlátszatlan ragasztószalag segedelmével kitakarjuk a szenzor lencséjének egy részét. Fontos, hogy a fénygyűjtő lencsét ne ragasszuk le. Negatív hatásként elképzelhető, hogy a perfect control picit romlik, de valószínűleg nem lesz számottevő a deficit. A talpas opció egyértelmű: a vastagabb csúszka miatt magasabban van az egér hasa. Esetleg a két módszert kombinálni is lehet, ha drasztikus beavatkozásra van szükség, bár ez az esetek többségében kontraproduktív.

Low/mid/high sens: Alacsony/közepes/magas egérérzékenység. Határai nagyjából 30 cm+/15-30cm/<15cm, ahol a centiméterek az egérpadon megtett távolságot jelölik a játékban véghezvitt 360 fokos, teljes körbefordulás során.

Makrózhatóság: Szoftveresen különböző billentyűleütéseket, billentyűkombinációkat tudunk rendelni az adott egér programozható gombjaihoz.

Malfunction rate/malfunction speed (MFS): Az az egzakt sebesség (m/s), amit elérve a szenzor már komolyan hibázik (negatív gyorsulás, egyéb anomáliák), esetleg – angolosan mondva – teljesen unreszponzívvá válik.

Negative acceleration: Negatív gyorsulás. Akkor következik be, amikor a szenzor továbbra is felismeri a beviteli jelet, de már nem tudja pontosan követni a megtett trajektóriát. Minél gyorsabban mozgatjuk az egeret, annál kisebb távolságot érzékel. Ez gyors manőverek közben vehető észre (például egy gyors rántással megfordulnánk adott távon, de nem fordulunk annyit, mintha lassabban mozgattuk volna az egeret).

On-the-Fly sensitivity adjustment: Az egér meghatározott (vagy általunk programozott) gombjával felhasználás közben tudunk váltani az előre letárolt cpi-beállítások között. Játékhoz nem célszerű használni: egy szettinggel kell megtanulni lőni, szükségtelen és kontraproduktív állandó jelleggel összezavarni az izommemóriát – arról nem is beszélve, hogy a felbontás váltása mennyire lassú folyamat egy olyan környezetben, ahol sokszor szó szerint milliszekundumokon múlik egy-egy csetepaté végkimenetele. Egyedül Windows asztalon, esetleg Photoshopban jöhet néha jól a funkció.

Onboard memory: Egérbe épített fedélzeti memória, amiben eltárolhatjuk az egérrel kapcsolatos beállításainkat (gyakran több profilt is), szoftvertől független. Ám amennyire ez jól hangzik, annyira könnyű élni nélküle. Alkalmasint azért hasznos lehet, ha gyakran járunk LAN-partikra vagy sokszor használjuk különböző számítógépekkel az egeret, mert az ugye a memória révén eltárolja magában a vele kapcsolatos konfigurációt, és nincs szükség meghajtóra.

Paracord / parakábel: Egy rendkívül könnyű és flexibilis kábeltípus, legjobban talán egy cipőfűzőhöz tudnánk hasonlítani. Nagyon-nagyon hasznos extra, bár jellemzően még külön kell beszerezni, de az utóbbi időben a gyártók nyitottak ebbe az irányba. Talán még egyszer azt is megérjük, hogy egy dobozból kivett egér esetén is olyan színvonalú parakábellel találkozunk, mint amilyet külső forrásból zsákolnánk be.

Perfect control (speed) (PCS): Az az egzakt sebesség (m/s), ameddig a szenzor hiba nélkül követi a rántási vektort. Nagy és közepes egérérzékenységgel akár 1-1,5 m/s-es érték is elég lehet, míg alacsonyabb érzékenységhez nem árt, ha legalább 3 m/s környéki értékünk van.

Positive acceleration: Pozitív gyorsulás. Ugyanaz, mint a negatív gyorsulás, azzal a különbséggel, hogy gyors rántás esetén azonos távolságon tovább fordulunk (nagyobb szögben), mintha lassan mozgattuk volna az egeret.

Raw input: "Nyers" adatfeldolgozás. A játékok azon funkciója, hogy az egértől közvetlenül érkező adatokkal dolgozik, megkerülve a Windows adatfeldolgozást, így nincs rá hatással sem a Windowsban beállított érzékenység, sem az EPP.

Skatez/tefloncsík/teflonszalag: Ez is egyfajta glide, gyakran méretre vágható (úgy kell elképzelni, mintha egy darab ragasztószalag lenne – az egyik oldala ragad, a másik teflonos bevonatú). Az egér tappancsaira kell ragasztani (a legtöbb újabb egérnél ez már nem lényeges, mert általában elég jó minőségű teflontappancsokkal kerülnek ki a dobozból – esetleg azok elkopása után lehet olcsó alternatíva a csúszás fenntartására). Sok válfaja van, a legtöbbet legalább 2-3 havonta érdemes cserélni. A legjobb minőségű skatez az egyes QPAD-ok mellé csomagolt QGlidz.

True sens: Valós egérérzékenység. Mivel az in-game érzékenység beállítása játékonként teljesen eltérő, ráadásul egyéb paraméterek is befolyásolják (cpi, FOV – Field of View, monitor felbontása, esetleg egérgyorsítás), ezért az egyszerűség kedvéért cm/360°-ban adjuk meg. Mérése kifejezetten egyszerű: fogunk egy vonalzót, és egy játékban a célkeresztet ráállítjuk egy jól megjegyezhető, körülbelül "szemmagasságban" lévő pontra. A vonalzót úgy rakjuk, hogy az egér valamely, jól definiálható pontja 0-nál álljon, majd a vonalzó mentén teljesen körbefordulunk in-game, és a hajszálkeresztet ráállítjuk ugyanarra a pontra, amelyről a fordulatot kezdtük. Végül megnézzük a vonalzón, hogy hány centimétert mozgattuk az egeret.

USB polling rate: Ez az az érték, ami megmutatja, hogy egy másodpercen belül hányszor frissül az egérmutató pozíciója. A 8 bites adatsávval rendelkező egerek esetén (Microsoft WheelMouse Optical 1.1/Intellimouse 1.1a/Intellimouse Explorer 3.0/Laser Mouse 6000, Logitech MX 300/MX 500) az emelt polling rate jelentősen javítja a perfect controlt is.

Frekvencia/USB-frissítés ideje:
125 Hz -> 8 ms (ez az alap Windows érték)
250 Hz -> 4 ms
500 Hz -> 2 ms
1000 Hz -> 1 ms
2000 Hz -> 0,5 ms
4000 Hz -> 0,25 ms
8000 Hz -> 0,125 ms

A lényeg, hogy régebben 500 Hz fölé nem volt igazán érdemes menni, hiszen így a CPU-ra és az USB-sínre is kevesebb teher hárult (nem beszélve a bizonyos régebbi alaplapok inkompatibilitásáról, mivel az emelt polling rate stabilitása függhet a deszkától is). Az 500 Hz általában sokkal stabilabban tartható volt, mint az 1000, a köztük lévő reakcióidő különbség pedig már valóban elhanyagolható (mindössze 1 ms). Ez sokáig így volt, de manapság már az 1000 is nyugodt szívvel használható, 99 százalékban nem lesz vele problémánk. A legtöbb "modern" egér szoftveresen (vagy hardveres kapcsolók segítségével) tudja szabályozni, de ha régebbi típussal rendelkezünk, szükségünk lehet a Windows regisztrációs adatbázis kézi módosítására. Az 1000 Hz feletti értékek használata egyelőre még nem kifejezetten javasolt, mert csak nagyon szélsőséges esetekben profitálhatunk belőle, ellenben igencsak megterheli a processzort.

Hirdetés