Hirdetés

Daisy Chain

Hirdetés

Bizonyos interfészek, csatolófelületek kapcsán (mint például FireWire, DisplayPort vagy Thunderbolt) manapság gyakran hallani a Daisy Chain kifejezést. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy olyan buszrendszer, amin az eszközök mintegy láncszerűen kapcsolódhatnak egymáshoz. Azaz az A, B, C, D jelzéssel ellátott egységek úgy kapcsolódnak, hogy az A jelű egység küldő oldala egy össze van kötve a B jelű egység fogadó oldalával, míg a B küldő oldala a C fogadó oldalával, és így tovább (az egymáshoz kapcsolható egységek száma az adott felhasználási területtől függ). A fogadó és a küldő aljzatok/ csatlakozók ugyanannyi csatlakozólábat tartalmaznak, de ezek formában, kivitelben eltérhetnek egymástól. Sőt, a láncban felfűzött egységek sorba fűzése történhet külön-külön kábellel valamint egy, de több csatlakozóval ellátott soros kábellel.

Thunderbolt Daisy Chain
Thunderbolt Daisy Chain

A bemenet és kimenet többféleképpen működhet eszköztől és kábeltől függően: egyes esetekben a bejövő jel módosítás nélkül utazik tovább a kimenetre és onnan egy másik eszközre (bypass), míg más esetekben a bejövő jel helyett egy módosított jel továbbítódik a következő fogadó egység irányába. Ez utóbbi azonban azt is jelenti, hogy itt csak logikai szintű összeköttetés van, nincs meg a párhuzamos buszra jellemző állandó fizikai összeköttetés a csatlakozók között (mint például egy SCSI szalagkábel esetében, amire az eszközök szintén Daisy Chain topológiának megfelelően fűzhetők fel).

Láncba fűzött SCSI eszközök (Kép forrása: Computer Desktop Encyclopedia)
Láncba fűzött SCSI eszközök (Kép forrása: Computer Desktop Encyclopedia)

A Daisy Chain, azaz a lánc topológia tehát nem csak a fent említett csatolófelületek sajátossága, hanem bármely/bármilyen interfészé, ami támogatja ezt a fajta összeköttetést.

Hirdetés