CPU alapfogalmak

Adatút: a processzor azon része, ami tartalmazza az ALU-t bemeneteivel és kimeneteivel együtt.

Aritmetical Logic Unit (ALU): aritmetikai és logikai egység. A processzornak ez a része végzi a matematikai és logikai műveleteket. Egyszerű logikai áramkörből épül fel: összeadni, léptetni, összehasonlítani és invertálni tud.

Control Unit (CU): vezérlőegység. Irányítja a feldolgozás folyamatát, a számítógép működését ütemezi.

EM64T: az Intel 64-bites – az AMD-től licenszelt – utasításkészlete. Teljesen megegyezik az AMD64-gyel.

Lokalitási elv: A programfuttatás során megfigyelhető, hogy a memóriahivatkozások, egy adott, megfelelően rövid időintervallumon belül a memóriának csupán egy kis részére korlátozódnak.

Regiszterek: nagyon kicsi elérési idővel rendelkező átmeneti tárolók.

Tranzisztor (kapcsoló módú): Elektronikus kapcsoló, melynek két állása van: zárt és nyitott. Zárt állapot alatt a tranzisztor ellenállásként viselkedik, a bemeneti feszültség alacsony, ennek megfelelően a kimeneti feszültség megegyezik a Vcc értékével. Ahhoz, hogy a tranzisztor nyitott állapotba kerüljön, a bemeneti feszültségnek meg kell haladnia egy kritikus értéket, ilyenkor a tranzisztor kinyit, és vezetékként viselkedik, ennek következtében a kimeneti feszültséget lehúzza 0 V-ra. A két állapot a logikai 0-át és a logikai 1-et hivatott reprezentálni.

Utasítás-végrehajtás ütemezése:

  • In order: Az utasítások végrehajtása szigorúan a beérkezett sorrendben történik.
  • Out of order: Az ütemezésben lehetőség van az utasítások sorrendtől eltérő végrehajtására is, ha a hardver számára így kedvezőbb lesz.

x86: az Intel által kifejlesztett utasításkészlet. Lehetőséget ad a fejlesztőknek a 8086/8088 alapú processzor programozására. Mindegyik IBM PC kompatibilis processzor támogatja.

AMD64: az AMD által kifejlesztett 64-bites utasításkészlet. Nagy előnye, hogy támogatja a 32-bites architektúrára írt programok futtatását. Kihasználásához 64-bites Windows operációs rendszer vagy 64-bites Linux disztribúció szükséges.

Hirdetés