ARM Cortex-A7

A Cortex-A7 az ARM jelenleg legfejlettebb gazdaságos processzormagja, amit sok más mellett okostelefonokban és tabletekben használnak. Úgy fejlesztették ki a Cortex-A8-nál (egymagos, rövid futószalag, in-order) és A9-nél (28-40 nm-es gyártástechnológia) szerzett tapasztalatokat felhasználva, hogy a jelenlegi csúcsmodellel, a Cortex-A15-tel közvetlenül, heterogén rendszerben tudjon együttműködni, mely önműködően dönti el, hogy a nagy teljesítményű, de energiaigényes Cortex-A15, vagy a takarékosabb, de szerényebb teljesítményű Cortex-A7 kapja az egyes feladatokat. Természetesen az A7-es magokra külön SoC is épülhet.

ARM Cortex-A7 processzor vázlatos felépítése
ARM Cortex-A7 processzor vázlatos felépítése

Az ARM Cortex-A7 processzormagja ARMv7 utasítás architektúrát (ISA) használnak, lényegében az A8 és A9 keveréke az A15 funkcionalitásával és gyártási technológiájával. Azonos órajelen nagyjából 25%-kal lassabb a Cortex-A9-nél, tehát közelíti az A8 sebességét, míg az A15 nagyjából kétszer gyorsabb nála. Felépítését tekintve 1-4 magos lehet a Cortex-A7, maximális órajele 1,0-1,2 GHz lehet, 28 vagy 40 nm-es gyártástechnológiával készülhet. A központi egység dekódolója két utasítás szélességű (dual-issue), futószalagja a Cortex-A8-hoz hasonlóan rövid, mindössze 8 lépcsős, nem támogatja a soron kívüli (out-of-order) végrehajtást.

Minden maghoz 8-64 kB adat és 8-64 kB utasítás elsőszintű gyorsítótár tartozhat, de általában mindkettőnél 32 kB-ot építenek be. A második szintű gyorsítótár opcionális, legfeljebb 1 MB lehet. A Cortex-A15-tel teljes kompatibilitás miatt kötelezően jelen van a multimédiás utasításokat tartalmazó NEON kiterjesztés, és a továbbfejlesztett VFPv4 lebegőpontos utasításokat tartalmazó kiterjesztés. A memóriavezérlő jellemzően két 32 bites csatornából épül fel, LPDDR2/LPDDR3 RAM-ot használ.

Az ARM Cortex-A7 magot kétféleképpen használják a SoC gyártók. A csúcskategóriás megoldásokban, mint amilyen a Samsung Exynos 5 a big.LITTLE konfigurációban négy Cortex-A7 mag dolgozik négy Cortex-A15 mellett. A friss alsó- és középkategóriás modellekben (mint például az Allwinner A20/A31) pedig önállóan van jelen 2-4 Cortex-A7 mag.

Hirdetés