Hirdetés

A fehéregyensúly beállítása

Hirdetés

Fényképezésnél nem csak az expozíciós értékek (záridő, rekeszérték, érzékenység), hanem a fehéregyensúly is fontos tényező. A modern fotómasinák már képesek viszonylag pontosan megítélni a témának megfelelő fehéregyensúlyt, de ha nem akarjuk a beállításokat az elektronikára bízni, akkor is többféle módon szólhatunk bele a képalkotásba. Az egyik ilyen módja a megfelelő fehéregyensúly választásnak az, ha RAW-ban fényképezünk (persze, ha támogatja ezt formátumot a gépünk) és utólag, az utómunka során állítjuk be a színhőmérsékletet. Ennél a lépésnél nagy segítség lehet számunkra, ha még fényképezéskor egy szürke lapot teszünk a téma mellé (pl. Kodak Grey Card, amely gyárilag 18%-os fényvisszaverésű), így később, a feldolgozó szoftverben, ezen tudunk fehéregyensúlyt mérni.

A másik eljárás még gépen belül teszi lehetővé a témának megfelelő fehéregyensúly választását: vagy a rendszermenüben, vagy a gyorsmenüben megtaláljuk a „fehéregyensúly”, avagy „white balance”, vagy csak simán „WB” szekciót, amely alatt többféle, akár piktogramokkal is jelzett paramétert láthatunk.

A legáltalánosabbak a napfény, a felhős idő, az árnyék, az izzófény, a vaku, illetve a neonfény. Fejlettebb tudású fényképezőgépeknél ezeken az előre beállított értékeken kívül akár Kelvin fokonként is megadhatjuk a színhőmérsékletet. Itt általában gépfüggően 100, 500, vagy 1000 K fokos lépcsőkben haladhatunk az 1000-10 000 K közötti tartományban. A színhőmérséklet emelkedésével a fény vörös összetevői csökkennek, míg kék összetevői növekednek, tehát minél magasabb a fény színhőmérséklete, annál „kékebb”, és minél alacsonyabb a fény színhőmérséklete annál „vörösebb” lesz a színe.

Ha úgy döntünk, hogy magunk választjuk ki a megfelelő Kelvin értéket, akkor alábbi kis lista adhat témától függően kiindulási támpontot, amit igény szerint lefelé, vagy felfelé kompenzálhatunk:

  • Gyertya fénye: 1800-1900 K
  • Izzó fénye: 2700-3100 K
  • Holdfény: 4000-4200 K
  • Felkelő, lenyugvó Nap fénye: 5000 K körül
  • Napfény: 5500-6000 K
  • Felhős napfény: 6500-6800 K
  • Ködös, borult idő: 9000-10 000 K

Hirdetés