Hirdetés

Zalman Reserator víztorony - frissítve

A Reserator 1 Plus

Nagytestvér figyel ránk! Júniusi találkozónkon a Zalman Reserator 1 Plusz bizony megizzadt a bivalyerős, de még annál is jobban melegedő, Prescott magos Pentium 4 és a nagy fogyasztású Radeon 9800 Pro párosa alatt. A 80 fok körüli csúcsérték gondolkodóba ejtette a forgalmazót, hiszen a gyártó sokkal alacsonyabb értékeket ígért. Tüzetesebb vizsgálódás után kiderült, hogy az első szállítmányt is megelőző mintadarab gyári hibás volt, így újabb tesztpéldányt kaptunk, amellyel megismételtük méréseinket.

Az új jövevényt még keményebb vizsgálatnak vetettük alá. Mivel külsőleg teljesen megegyezett a korábbival, így a gyors szerelés után hatórás kínzásba fogtunk, melynek eredményei a külső szemrevételezés után olvashatóak.

A tesztalany méretes fekete dobozban érkezett, de minket a belseje - különösen a hatalmas hőleadó radiátor - sokkal jobban érdekelt.

A hűtőblokkokat és egyéb kellékeket félredobálva ástunk le a pakk mélyére, hogy előkerülhessen érdeklődésünk tárgya, a hat és fél kg tömegű, majd hatvan cm magas alumínium torony. Az előző Reserator 1 hűtője még zalmanos kék színben pompázott, az újdonság sikkes feketéje azonban nekünk jobban tetszett. Az ismerkedést boncolással folytattuk.

A víz hűtéséért felelős, két és fél liter befogadóképességű tartály külső falán marcona, négy cm-es lamellák sorakoznak, a belső felület viszont teljesen sík. A vízzel érintkező felület kialakítását nem tartjuk túl szerencsésnek, hiszen a henger formánál jut adott térfogatra a legkisebb felület. Talán a következő verziónál majd belülre is kapunk lamellákat.

A cső egyik végébe csavarozható a talapzatra szerelt pumpa, továbbá a bemenő és kimenő vízvezeték is ide csatlakoztatható gyorszárakkal. A biztonsági szelepes megoldás hasznos újítás a korábbi verzióhoz képest.

A szivattyú az Eheimtől származik. Mivel a Reserator célja nem csak a kiemelkedő hűtési teljesítmény, hanem a hangtalanság is, ezért öt wattos, óránként háromszáz liter folyadék megforgatására képes szívet kapott a rendszer. Ki kell emelni, hogy a korábbi verzióhoz hasonlóan a Reserator 1 Plus-t is a számítógéptől függetlenül, külön kapcsolóval kell üzembe hozni, mely a pumpa 220 voltos konnektorba csatlakozó tápkábelén található.

A hatalmas hőleadó másik végén kell betölteni a folyadékot, ami két liter vízből és fél liter Zalman hűtőfolyadékból áll, ...

...majd rákerülhet a fémkupak, melyen a termék paraméterei olvashatóak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés