Hir​de​t​é​s​

2018. január 22., hétfő

Útvonal

Tesztek » Hűtés rovat

Asetek WaterChill vízhűtés

Az Asetek rugalmasan variálható vízhűtési rendszerével ismerkedtünk meg.

Pumpa

Kétféle számítógép-felhasználó létezik a világon. Az egyik el tud képzelni vízhűtést a gépében, a másik nem. Az Asetek azon fáradozik, hogy az előbbi kategóriába egyre többen tartozzanak. A WaterChill család seregnyi terméke között mindenki megtalálhatja a konfigurációjához és igényeihez illőt. Mi háromféle hűtőblokkal, ugyanennyi radiátorral és a legmodernebb Asetek pumpával ismerkedtüünk meg.

A WaterChill komponensek önállóan is megvásárolhatóak, de praktikus szerelőkészletben is hozzájuk lehet jutni. Nálunk az AST03L1211 jelzésű csomag járt, melyben CPU, GPU és északi híd hűtésére szolgáló blokk, két, 12 centiméteres ventilátorral szerelhető radiátor és a család erősebb pumpája található. A folyadék 10 mm külső átmérőjű csövekben kering.

A termetes dobozt kinyitva puha bélésben sokféle alkatrészt és használati útmutatókat találtunk. Szokatlan, de a hűtéshez egy CD-t is mellékelt a gyártó.

A vízhűtés szíve a pumpa, ez felelős a folyadék keringetéséért. Az Asetek legújabb fejlesztésű pumpáját, a WaterChill Extremet tárolótartállyal (puffer tartály) építették egybe és nem csak a rendszer szíve lett, hanem az esze is, ugyanis USB csatlakozón keresztül az alaplaphoz köthető. Vezérlőprogramjával ventilátorokat tud szabályozni, továbbá hőmérsékletet is figyel, melyhez érzékelőit jó hosszú (1 méteres) vezetékre szerelték.

A pumpát a tartálytól elválasztva látszik, hogy az utóbbi nem túl nagy, sőt. Érdekesség, hogy a kis konténer és a keringető hátsó áttetsző eleme többféle színben is kapható. A csöveket könnyen, gyorsan és biztonságosan kezelhető csonkon várják.

A nemkívánatos rezgések terjedését gátolandó a pumpa tapadókorongos állványt kapott, melyen a keskeny és magas alkatrész stabilan áll, nélküle viszont orra vagy oldalára esik.

A keringetős részt tovább bontva egy szokatlanul összetett nyomtatott áramkört találtunk, melyen seregnyi csatlakozó sorakozik. Az egyik alsó sarokban található a tápellátást szolgáló négytűs periféria-konnektor. Mivel a szivattyú egyenesen a tápra csatlakozik, így a számítógéppel együtt indul és áll le. Ez általános esetben nagyon hasznos, hisz nem kell külön kapcsolgatni, de feltöltéskor kicsit problémás.

Fölfelé (a képen lefelé) haladva a két ventilátor és az USB dugasza található. Az utóbbit egyenesen az alaplapra, és nem hátoldali csatlakozóra kell dugni, így elvesztünk egy USB portot, régebbi alaplapoknál akár az előlapi kivezetések lehetőségét is. Feljebb három, illetve nyolc tűpáros látható. Az előbbiekre köthető a két hőszenzor és egy működést jelző LED, az utóbbiak egy kiegészítő LCD panelt hajthatnak meg, mely a pumpa által figyelt értékeket jeleníti meg.

Hozzánk a gyártó erősebb pumpája érkezett, melynek áramlási teljesítménye 1020 liter óránként. Létezik kisebb, 900 literes változat is, melynek teljesítménye eléri a konkurensnek mondható Eheim 1048 szintjét.

Főbb paraméterek :

Termék megnevezése WaterChill Standard [12V] WaterChill Extreme [12V]
Méret 155 x 50 x 120 mm 155 x 50 x 120 mm
Tápfeszültség 12 V 12 V
Teljesítmény 7 W 7-12 W
Vízoszlop magassága 150 cm 240 cm
Vízszállítás 900 l/óra 1020 l/óra
Csatlakozó átmérője 10 mm külső átmérő 10 mm külső átmérő
Extrák 2 ventilátorszabályzó,
2 hőérzékelő,
szoftveres irányítás,
csillapított állvány
2 ventilátorszabályzó,
2 hőérzékelő,
szoftveres irányítás,
csillapított állvány
Gyártó weboldala
Termék weboldala
www.asetek.com
WaterChill Standard [12V]
www.asetek.com
WaterChill Extreme [12V]
Forgalmazó RRC Hungary Kft. RRC Hungary Kft.
Bruttó fogyasztói ára 19 000 Ft 21 600 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hi​r​d​etés​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.