Hirdetés

Samsung NV40 – a Kis Csinos

Külső vonások

A jelenleg tizenkét tagot számláló NV-család egyik csúcsgépe, az NV40, eleganciát sugároz és nagyon jó minőségérzetet kelt fémből készült vázával és nagyon robusztus, tömzsi felépítésével. Szerkesztőségünk egyes tagjaiban azonnali birtoklási vágyat keltett a masina - vajon funkciói, képminősége felvehetik e a versenyt megjelenésével?


Mint számos más digi-kompakt gyártó, a Samsung is a Schneider-Kreuznachtól választott optikát az igényes kategóriába sorolandó NV40-hez. A villanó ezúttal nem felnyíló, hanem a váz elejébe integrált.


A hátoldalon, a 2.5” átlójú kijelző körül, 13 érintésérzékeny gomb található 7-6 arányban elosztva. Működése: ujjbegyünk finom ráhelyezésével aktiváljuk az éppen megérintett gombocska funkcióját (vízszintes gombsoron kiválasztjuk a paraméterezni kívánt funkciót), majd a függőleges sor billentyűivel beállítjuk a megfelelő értéket, s gombnyomással nyugtázzuk döntésünket.Kellően strapabíró, magától táskában, zsebben ki nem nyíló ajtó mögött van a Li-Ion akku és a memóriakártya. Az optikai középvonalat ennél a készüléknél sem találták el a műanyag állványcsatlakozóval, de sebaj, már megszoktuk.


Baloldalt egy gumifedél alatt bújik meg a Samsung sajátos USB-A/V-töltő csatlakozója. A töltés és az A/V egyedi portja még rendben is volna, de egy dedikált mini-USB sokkal praktikusabb lenne például utazáskor, ha otthon felejtettük adatkábelünket. Mini-USB kábel szinte minden számítástechnikai boltban kapható párszáz forintért.


Az NV40 tetején a módválasztó tárcsán kívül megtaláljuk a képstílusok forgókapcsolóját is. Aranyos, hogy nem kell menüben bóklászni, ha FF, vagy szépia hatású képeket szeretnénk készíteni – elég egyet-kettőt fordítani a tárcsán és már készen is vagyunk.


Gondolatok a külsővel, ergonómiával kapcsolatban: A Samsung NV40 méretéhez képest jó fogású (a markolaton vékony, de hatásos gumicsík található) fényképező, melynek egyedi kezelőfelülete némi megszokást igényel. Ha azonban egyszer rákaptunk ennek ízére, többé nem cserélnénk majd a hagyományos gombos megoldásokra. A váz minősége elsőrangú, a kezelőszervek kényelmesen elérhetőek, nagyon precíz működésűek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés