Mit tudhat majd vajon a Kaveri GPU-ja?

Esélylatolgatás

A megszokás kedvéért összesítettük a néhány játékban kapott eredményeket.

Egyszerű szimulációnk alapján a januárban megjelenő A10-7850K APU-ban található grafikus processzor körülbelül 20%-kal múlhatja majd felül az A10-6800K IGP-jét, mellyel nagyjából a HD 6670 vonalába kerülhet. A két HD 7750 közötti űr jól mutatja, hogy ezért az eredményért a szűkös memória-sávszélesség a felelős, mely sok esetben limitálja az 512 számolóegység által elérhető maximális megjelenítési tempót. Ezzel minden bizonnyal a tervezők is tisztában vannak, így érdekes lesz látni, hogy a végleges termék esetleg tartalmazni fog-e bármilyen, a DDR3-as rendszermemória sávszélességégének limitációját enyhítő vagy kompenzáló megoldást.


[+]

Nincs könnyű dolga az AMD-nek, hisz a DDR4 szélesebb körű elterjedéséhez még legalább két év szükséges. A vállalat kacérkodott a GDDR5 bevetésével is, de ez a terv végül piacképtelennek bizonyult, így elvetették. Egy potenciális megoldás lehet a lapkába (vagy mellé) integrált buffer (cache), bár ez további szilíciumot vagy egy plusz lapkát, illetve utóbbi esetében valamivel bonyolultabb tokozást jelentene, ami az előállítási költségekre kedvezőtlen hatással lenne, akárcsak a 3 vagy 4 csatornás memóriavezérlő lehetősége. A tervezőknek a megfelelő haszonkulcs fenntartása mellett azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy ezeknek a 140-150 dollár körüli csúcsmodelleknek rendszerszinten kell jó ár/teljesítménnyel mutatóval rendelkezniük, ergo hasonló összegből ne érje meg jobban megvásárolni a különálló processzor és videokártya kettősét, mint az APU-t. Minden bizonnyal nagy segítség lehet majd egyes játékoknál a Mantle API, de ez "csak" a konkurenciával szemben jelenthet előnyt, hisz példának okáért a HD 7750 ugyanúgy képes lesz (gyorsabban) futtatni az API-t támogató játékokat, mint az új APU.

A Kaveri rajtja után szokásunkhoz híven majd részletes teszttel jelentkezünk, mely már jóval pontosabb információkkal fog szolgálni az APU számítási teljesítményét és képességeit illetően.

Oliverda

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés